Brøytemannskaper må lage sommerhage

Mens flere kommuner sparer millionbeløp på manglende snø på Sørlandet, taper bedrifter tilsvarende beløp på det milde været.

Ødegårdens Planteskole

De ansatte i Ødegårdens Planteskole lager hageterrasse i stedet for å brøyte.

Foto: Leif Dalen / NRK

Egentlig skulle de ansatte ved Ødegårdens Planteskole i Grimstad ha sittet i brøytebilen nå i januar. Men i stedet bygger de sommerhage i ti plussgrader.

– Vi savner snøen, sier de ansatte ved planteskolen til NRK.

Det har vært lite snø langs kysten av Sørlandet denne vintersesongen og da må brøytemannskapene finne på noe annet. Ødegårdens Planteskole har 11 ansatte, brøyting er en viktig del av bedriftens omsetning.

Lars Erik Ødegården

Ødegårdens Planteskole er avhengig av andre typer arbeid når de ikke kan brøyte om vinteren.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Jeg har vært ute noen få turer på E18. Det har vært lite brøyting sammenlignet med i fjor, forteller daglig leder Lars Erik Ødegården.

I fjor på denne tiden var flere av hans ansatte ute for å brøyte. Brøytingen står for 20 prosent av bedriftens totale omsetning.

Må jobbe i hagen

Men de ansatte ved planteskolen tar også typiske vår- og sommeroppdrag.

– Vi er avhengig av at det kommer inn annet type arbeid for å holde de ansatte i jobb når det ikke er snø. De fleste tenker ikke på hagearbeid om vinteren, så det er en utfordring, mener daglig leder Ødegården i planteskolen.

Sparer millionbeløp

Mens noen taper, sparer kommunene millionbeløp. Trolig sparer norske kommuner flere hundre millioner kroner på den milde vinteren.

Bare i Arendal har kommunen spart flere millioner kroner.

Drifsleder Vidar Eng

Driftsleder Vidar Eng sier et snøfall koster kommunen opp mot 300 000 kroner i Arendal.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Et normalt snøfall koster kommunen mellom 260 000 kroner og 300 000 kroner. Da snakker vi om et normalt snøfall som vi kan brøyte på egen hånd, sier Vidar Eng som er driftsleder i Arendal kommune.

Men kommunen bruker nå penger på vedlikehold av veier.

Den milde vinteren gjør at de som normalt tjener penger på brøyting, har magre tider. Samtidig har kommunene her i landet spart flere hundre millioner på brøyteutgifter.