NRK Meny
Normal

Talentet «alle» vil ha

Minst tre idretter slåss nå om å få Hakeem Teland i «stallen» sin. Selv sier 15-åringen at han gruer seg til å ta valget.

Han er 15 år og et stort idrettstalent. Problemet er at flere nå sloss om å få ham på sitt landslag. Hakeem Teland vil helst bare ha det gøy på trening, selv om han vet at han snart må ta et valg.

Han er 15 år og et stort idrettstalent. Problemet er at flere nå slåss om å få ham på sitt landslag. Hakeem Teland vil helst bare ha det gøy på trening, selv om han vet at han snart må ta et valg.

Sola skinner svakt igjennom et lett skydekke i det Hakeem Teland setter kajakken sin på vannet. Han har gått en liten tur fra huset han bor i, for å komme seg ned til brygga i Høvåg i Lillesand.

Derfra er det bare noen raske padletak før han er ute i Blindleia. Om noen uker skal han delta i EM i padling. Dette blir hans tredje år på det norske landslaget.

– Jeg elsker å padle. Da jeg prøvde det for første gang som 10-åring, følte jeg at jeg hadde funnet idretten min. Nå må jeg kanskje velge det bort, sier Hakeem Teland.

Hakeem er som unggutter flest. Glad i aktivitet. Men han sleit med å finne en idrett han passet i. Fotball og håndball likte han ikke. Han sier selv han ikke er en god lagspiller.

Det måtte bli en individuell idrett.

En gang fikk han prøve en kajakk. Da skjønte Hakeem at det var det han ville. Og han ble fort god. Etter et par år kom han på ungdomslandslaget.

– Kajakk er en idrett der du kan trene mye annet også for å forbedre deg. Det passet meg fint, sier 15-åringen, som alltid har likt å være allsidig.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Svømming ble etter hvert en del av treningsopplegget, og det tok ikke lang tid før svømmetreneren skjønte at Hakeem hadde et uvanlig idrettstalent.

– Vi så fort at Hakeem hadde et fantastisk treningshode. Han skjønte hva som skulle til for å bli god. Da vi etter hvert forstod at han drev både med friidrett og kajakk i tillegg, ble vi nesten målløse. Vi lurte på når han skulle gå tom, sier Hans Jacob Stoebner, som er trener i Kristiansand Svømmeallianse.

– Norge trenger nye profiler

Eirik Verås Larsen har tro på Hakeem Teland

Eirik Verås Larsen har tro på Hakeem Teland

Foto: NRK

15 åringen fra Kristiansand har allerede valgt bort friidretten. Nå står valget mellom svømming og kajakk.

Frem til nå har det vært et tett samarbeid mellom landslagstreneren i kajakk, og svømmetreneren i Kristiansand. Men nylig fikk Hakeem beskjed om at han var kommet inn på svømmelinja på Norges Toppidrettsgymnas.

Da kan det bli vanskelig å drive med begge idrettene.

– Spør du meg, så synes jeg han burde få lov å drive både med svømming og kajakk i noen år til. Han er fremdeles ung, og det er viktig at vi ikke tar bort den unike idrettsgleden han har.

– Hakeem er en leken person, og trenger å ha det moro, sier Hans Jacob Stoebner.

Eirik Verås Larsen som er både verdensmester og Olympisk mester i kajakk, kjenner godt Hakeem Teland. Han vil gjerne beholde ham i kajakksporten.

– Norge trenger nye profiler, og vi trenger Hakeems talent og treningsvilje. Det kan bli veldig moro i OL fremover, sier Eirik Verås Larsen og smiler.

– For padlingen sin del tror jeg man kan satse på flere idretter. Det er bare fint å drive med flere øvelser. Og jeg synes ikke han må velge ennå, så lenge han får trent godt i begge idretter. Jeg tror han blir en bedre kajakkpadler ved å trene svømming også, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tøff start på livet

Hakeem Teland er sponset av bestemor Vivian

Hakeem Teland er sponset av bestemor Vivian Teland.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Hakeem hadde en tøff start på livet, men en mor og en far som ikke evnet å ta seg av verken Hakeem eller lillebroren hans. Ni år gammel ble han adoptert av bestemora, som også har fungert som en manager for ham.

– Hakeem er en utrolig målbevisst og dedikert ung gutt. I tillegg er han ganske sta. Det hjelper når man vil bli god i en idrett, sier bestemor Vivian Teland.

– Dessuten er halvt somalisk og har dermed gode gener for å bli rask. Han har en fysiologi som passer både i kajakk og svømming, med lang overkropp og lavt tyngdepunkt på beina. Jeg tror han kan bli god, fortsetter hun.

Det er ingen tvil om at Hakeem har en treningsinnsats som imponerer, og et talent utenom det vanlige. Kanskje ikke så rart at han har gruet seg til den dagen da han må ta et valgt.

– Jeg vil så gjerne drive med både kajakk og svømming, sier han, i det han henger kajakken på plass på veggen utenfor huset. Han må pakke bagen for kveldens svømmetrening.

– Jeg elsker å trene, men jeg trener ikke bare for å ha det gøy. Jeg skal bli best i verden, finito, sier han og smiler.

Og det kan kanskje bli vanskelig i to idretter.

Hakeem Teland med premiesamlingen

Hakeem Teland med premiesamlingen. Det har blitt mange medaljer i årene 15-åringen har konkurrert.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK