Hopp til innhold

Takker kommunen for oppfølgingen

Mens flere kommuner får kritikk, er Mandal en av kommunene som markerer seg positivt etter tragedien på Utøya. Allerede den første helgen hadde kriseteam kontakt med AUFerne som overlevde skytemassakren og pårørende.

Video 6d104af2-0bba-4883-b5a6-1776ebc25e86.jpg

VIDEO: Tonje Kristin Øijord Unosen skryter av kommunens hjelpeapparat i prosessen med å bearbeide opplevelsene på Utøya.

– Jeg synes de har tatt veldig godt vare på oss. De har stilt veldig mye opp og vi vet at hvis det er noe som plager oss og vi føler vi får for lite hjelp, så kan vi komme til dem, sier 18-årige Tonje Kristin Øijord Unosen.

Tok lappen

På Sørlandets Hudpleiefagskole er hverdagen i ferd med å gli tilbake for lederen av Mandal AUF, 6 uker etter at hun var vitne til flere drap og mistet flere venner på Utøya.

Hun får i dag tett oppfølging av psykolog, noe hun setter stor pris på.

– Jeg tror det er mye det som hjelper meg til å takle det så godt som jeg gjør i dag, sier 18-åringen, som i tillegg til å gyve løs på studiene nylig kjørte opp for bil.

– Jeg har klart to ting jeg trodde jeg skulle streve veldig mye med etter det som har skjedd, forteller Øijord Unosen, som søndagen etter skytemassakren fortalte sin historie til NRK.

Tre overlevde

To ungdommer med sterk tilknytning til Mandal mistet livet på Utøya. Det var 14-årige Johannes Buø, som bodde i kommunen til han var 11 år, og 17-årige Syvert Knudsen, som gikk på videregående i Mandal.

Øijord Unosen var en av tre fra Mandal som kom tilbake med livet i behold og som har blitt tatt vare på.

Sterke minner

På hudpleieskolen er det mye praktisk undervisning som får timene til å gå.

Men dagene preges av minnene som henger igjen etter den fatale juli-dagen.

– Det jeg husker sterkest var en gutt i hvit genser som ble skutt, det så ut som han ble skutt i ryggen, forteller AUF-lederen i Mandal.

Det siste hun så til ham, mens hun løp forbi, var at han ikke greide å holde balansen og datt sammen.

– Hele filmen spilles på en måte om og om og om igjen, sier Øijord Unosen.

Kommunelegen: – Forstår ikke andre kommuner

Kommunelegen i Mandal sier tett og umiddelbar oppfølging har vært en selvfølge, og har vanskelig for å forstå at andre kommuner ikke prioriterer på samme måte.

– Det undrer meg. I starten av denne prosessen ringte jeg til et par andre kommuneleger i området som var i en helt annen verden. Det undrer meg, jeg forstår ikke ordentlig at dette ikke blir prioritert, sier kommunelege Stein Grytten.