NRK Meny
Normal

Truet av sparekniven

Dag- og aktivitetssenteret for rusmisbrukere i Arendal kan miste begge heltidsstillingene sine.

Penger
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Rådmannen i Arendal foreslår at budsjettet til kontaktsenteret for rusmisbrukere i Arendal, T5 Senteret, kuttes med 260 000 kroner.

Harald Danielsen

Rådmann Harald Danielsen i Arendal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Dersom budsjettkuttet blir en realitet, vil det i verste fall bety kroken på døra for dag- og aktivitetssenteret, frykter daglig leder av Halvor Torp.

I løpet av en dag tar T5 i mot 15-30 personer. Målgruppa er tunge rusmisbrukere.

– Trenger støtte

– Reservene våre spises ned. Vi kjører med underskudd og kan ikke klare et slikt kutt. Under hvert valg lover politikerne oss mer. I forhold til den prosessen som nå skjer, må man spørre seg om den sosiale profilen til kommunen er i tråd med de politiske løftene, sier Torp til Arendals Tidende .

Senteret har allerede kuttet én deltidsstilling. Til NRK sier Torp at med de kuttene rådmannen foreslår, vil også den siste heltidsstillinga ryke.

– Det betyr at veldig mye mer av arbeidet må baseres på en frivillighet som vi er usikre på om vi kan få på plass på så kort tid. I sum vil det tilbudet vi kan levere - hvis vi får det til - bli veldig annerledes enn det vi har i dag, sier Torp.

Torsdag får politikerne tertialrapporten, som blant annet inneholder en rekke forslag til kutt for å spare penger i kommunen. Torp håper politikerne vil tenke annerledes enn administrasjonen.

– Vi huser den gruppa som får mist av alle i Arendal. Når de i tillegg kutter dagtilbudet, svir det. Vi har nærhet til folket. Rådmannen har i sin innstilling nevnt Natthjemmet som et heldøgnstilbud, men det er kun fire som bor på Natthjemmet, de kan ikke ta over vårt klientell og gi dem mat, sier Torp til Arendals Tidende.

– Alle må spare

Ordfører Torill Rolstad Larsen sier hun ikke vil at T5 skal lukke dørene, men at politikerne må se på budsjettet.

– Vi må se på åpningstidene, kanskje de kan stenge noe tidligere. Men selvfølgelig skal vi ha et tilbud, inntil vi eventuelt finner noe annet, sier Rolstad Larsen.

Mener kutt vil ødelegge mye

Redaktør i gatemagasinet Klar, Oddmund Harsvik, reagerer kraftig på rådmannens kuttforslag.

Oddmund Harsvik

Redaktør i gatemagasinet Klar, Oddmund Harsvik.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

I ei pressemelding skriver han at kuttene også vil gå ut over salget av gatemagasinet, fordi Torp og T5 står for distribusjonen av magasinet i Arendal.

– Jeg har drevet forebyggende og holdningsskapende arbeid innenfor rusfeltet i 15 år. Sjelden har jeg sett et lavterskeltilbud ha så intime rammer som T5. Brukerne har et familiært forhold til de to heltidsansatte, som gir brukerne den familietryggheten de ellers ikke får. Å kutte årsverk og la T5 driftes på rent frivillig basis, der ulike frivillige stiller opp, vil ødelegge denne intimsonen som er skapt på senteret, sier Harsvik.