NRK Meny
Normal

– De er våre forbilder

Torsdag tok familie og venner farvel med Syvert Knudsen (17) i Lyngdal kirke. Med 700 besøkende var kirken fullsatt. Et av 17-åringens forbilder, utenriksminister Jonas Gahr Støre, representerte regjeringen i begravelsen.

Syvert Knudsens begravelse

Syvert Knudsen fra Lyngdal ble stedt til hvile torsdag.

Foto: Geir Egeland / NRK

Etter seremonien i Lyngdal kirke ble kisten ført til Austad kirke i Lyngdal.

Møttes på Utøya

Syvert Knudsen (17)

Syvert Knudsen (17) var opptatt av musikk og politikk, og studerte kokk- og servitør-fag i Mandal.

Foto: Privat

– Han var den siste som sa "ha det" til meg dagen før på Utøya, den 21., forteller Gahr Støre.

Syvert Knudsen var initiativtager bak, og leder av Lyngdal AUF. Den unge politikeren og Gahr Støre møttes også i vår.

– En ung mann som hadde helt spesielle interesser for politikk og var i ferd med å bli en politiker. Han markerte seg her, sier Gahr Støre til NRK etter seremonien.

Gjensidige forbilder

Jonas Gahr Støre i begravelse

Jonas Gahr Støre holdt minneord i kirken.

Foto: Geir Egeland / NRK

Den 17-årige AUF-politikeren var svært interessert i musikk, og la ut flere egenkomponerte melodier på youtube, mens han gikk kokk- og servitørfag på videregående.

Innen politikken var utenriksministeren et av Knudsens store forbilder.

– Jeg stilte meg da spørsmålet om vi er flinke nok til å si tilbake til disse ungdommene at også de er forbilder, for oss. For det finnes ikke noe mer inspirerende for meg enn å møte så flott og engasjert ungdom, som Syvert og alle de andre på Utøya var, sier Gahr Støre.

– Tungt, men viktig

Han mener det er svært viktig at representanter fra regjeringen og Ap deltar i begravelsene til de drepte AUFerne, selv om det også er en svært tung tid.

– Den er både fryktelig tung, for vi kjenner mange av de som er drept og deres foreldre, men det er samtidig fint å være sammen med de som sørger og bety noe for dem, sier Gahr Støre.

– Vi er en familie. Vi er spredt utover hele landet til hverdags, men når katastrofen rammer, så slutter vi opp om hverandre, påpeker Gahr Støre.

Vanskelig å forså

Han innrømmer at det i den tunge tiden er vanskelig å la den uvirkelige situasjonen synke inn.

– Så er det også politisk veldig tungt, å tenke at dette er Norge i 2011, at vi har opplevd dette. At vi må reise til begravelsene til ungdommer som er drept nærmest for sin politiske mening. Det har vi ikke tatt helt innover oss ennå, erkjenner utenriksministeren.

Pamela Ardam begravet

Porntip "Pamela" Ardam (21) ble begravet i Oddernes kirke i Kristiansand torsdag. Grete Faremo representerte regjeringen i begravelsen.

Jentas familie ba om at pressen ikke var til stede.

De to andre som ble drept fra Sørlandet begraves fredag.