Vil vise hvordan det er å leve som asylsøker

Imad Alwahibi flyktet fra krigen i Syria og endte opp i Risør. Lørdag åpner han en utstilling, som blant annet gir et innblikk i hvordan det er å leve i uvisshet.

Utstilling Risør

Syriske Imad Alwahibi tror kunst kan være med på å øke forståelsen mellom mennesker. Nå vil han formidle følelser man kan kjenne på som asylsøker.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Imad Alwahibi var 27 år gammel da han flyktet fra Damaskus i Syria. Han visste at om han ble, ville han bli tvunget til å gå inn i den syriske hæren. Det ville han ikke. Han ville ikke være med på å drepe sitt eget folk.

Fem år senere bor han på hybel i Risør i Aust-Agder, hvor han nå får mulighet til å vise fram både animasjonsfilmer og tegninger han har laget.

– Jeg ønsker å vise fram kunsten min, fordi jeg tror at kunst kan være med på å binde folk sammen, sier Alwahibi.

Utstilling Risør

Imad Alwahibi foran ett av kunstverkene sine.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Vil vise hvordan det er å leve i uvisshet

I utstillingen som åpner i Risør kunstpark lørdag, stiller Alwahibi blant annet ut tegninger han laget mens han bodde på asylmottak.

– Da jeg bodde på mottaket, fikk jeg virkelig kjenne på hvordan det er å leve et liv i uvisshet. Jeg hadde fått to avslag på asylsøknaden, og visste ikke hva som ventet meg i fremtiden, sier han.

Hvordan dette opplevdes, ønsker han å formidle gjennom tegningene sine.

– Vil gi en bedre forståelse

Leder i husstyret i Risør kunstpark, Anne Aanerud, synes det er bra at Alwahibi vil vise fram sine kunstverk i Risør. Hun mener bildene hans viser at han er en mann som har mye på hjertet, og tror folk vil bli begeistret over det de får se.

– Jeg tror folk vil kjenne seg igjen i mye av dette. Samtidig tror jeg at bildene vil gi en bedre forståelse for hvordan det er å leve i en situasjon hvor det føles som om tiden står stille og man ikke vet hva fremtiden vil bringe, sier hun.

Utstilling Risør

En av Alwahabis mange tegninger.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Kunstfotograf Ketil Olav Sand har allerede fått se litt av det kunstneren har å by på, og synes det er veldig interessant.

– Han bruker et formspråk fra en bildekultur jeg vet litt om, men som jeg opplever altfor sjelden, sier han.

Utstilling Risør

Utstillingen åpner i Risør kunstpark lørdag.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Har fått midlertidig opphold

Alwahabi har etter hvert funnet seg godt til rette i Risør. I begynnelsen var han litt skeptisk til å bo i en så liten by. Med tiden har han skjønt at det ikke er størrelsen på stedet som betyr noe, det er folkene som bor der.

– Jeg har blitt kjent med mange flotte mennesker. Derfor trives jeg her, sier han.

Alwahabi har fått innvilget tre års midlertidig opphold i Norge. For disse årene er planene klare. Først skal han lære seg norsk. Deretter håper han på å få en jobb, gjerne noe innen animasjon eller matematikk.

Hva som vil skje etter de tre årene han har fått lov til å være i Norge, vet han ikke ennå.

Imad Alwahibi flykta fra Syria fordi han ikke ville føre krig mot sitt eget folk. 
Nå bor han i Risør, og i morgen åpner han utstilling med tegninger og animasjonsfilm.