– Jeg har fått friheten tilbake

Synshemmede Anne Turid Skarpteig roser transportordningen hun det siste året har fått benytte seg av. Hun mener det har gitt henne en mye bedre livskvalitet.

Skarpteig

Synshemmede Anne Turid Skarpteig liker ikke å være avhengig av hjelp fra andre. Siden den utvidede TT-ordningen ble innført i Aust-Agder i fjor, har hun blitt mer selvstendig.

Anne Turid Skarpteig fra Reddal i Grimstad har øyesykdommen RP, som gradvis har svekket synet hennes. I dagslys kan hun skimte skygger. Om kvelden ser hun ingen ting.

– Det mest utfordrende er å være så avhengig av andre mennesker. Jeg ønsker å være selvstendig og klare meg selv, sier hun.

For 15 år siden kunne hun kjøre til byen selv. De siste årene har hun vært helt avhengig av skyss for å komme seg dit hun vil.

– Har fått tilbake friheten

Det ble mye enklere da hun ble med i den utvidede TT-ordningen (tilrettelagt transport for funksjonshemmede), som ble innført i Aust-Agder i fjor. Dette er en ordning som er etablert for å løfte reisetilbudet for brukere med særlige behov, fortrinnsvis rullestolbrukere og blinde og svaksynte.

For Skarpeid innebærer dette at hun kan ta drosje for 19 000 kroner i halvåret, noe som gjør det mye lettere for henne å komme seg dit hun vil.

– Jeg har fått tilbake friheten som jeg hadde mistet. Selv om jeg er synshemmet, ønsker jeg å leve et aktivt liv, sier hun.

Skarpteig

Med den utvidede TT-ordningen kan Anne Turid Skarpteig bestille drosje og dra ut når det passer henne selv.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Litt tilfeldig

Aust-Agder er ett av sju fylker som har fått ja fra Samferdselsdepartementet til å bli med i den utvidede TT-ordningen.

Stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap), var fylkesordfører i Aust-Agder da fylket ble det fjerde som kom med i ordningen, som raskt vekket begeistring.

– Vi fikk mange positive tilbakemeldinger fra mennesker som kunne fortelle om en ny hverdag med mer selvstendighet og frihet, sier han.

Siden dette er en prøveordning som har vart noen år og som har blitt utvidet til å omfatte flere fylker, synes Mørland man før eller senere må bestemme om dette skal bli en fast ordning.

Han vet at det er et spørsmål om økonomi, men mener at slik det er nå, blir det litt tilfeldig hvem som får benytte seg av dette.

– Det avhenger av i hvilket fylke man bor. Mennesker som sitter i rullestol eller er synshemmet, har de samme behovene for å komme seg ut og være med på aktiviteter uansett fylke, sier Mørland.

Han mener ordningen bør evalueres for å se om den kan bli et landsdekkende tilbud.

Tellef Inge Mørland (Ap)

Stortingsrepresentant for Aust-Agder, Tellef Inge Mørland (Ap), mener den utvidede TT-ordningen betyr mye for dem som får benytte seg av den.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Håper det blir en landsdekkende ordning

Blindeforbundet i Aust-Agder håper at ordningen på sikt skal gjelde hele landet.

– Jeg håper at alle synshemmede skal få oppleve dette. Det er ikke alltid greit å ringe både her og der for å skaffe skyss. Man lar det heller være, sier nestleder i Norges Blindeforbund Aust-Agder, Rita Vindholmen.

Aust-Agder, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Østfold er allerede omfattet av ordningen. Sogn og Fjordane, Troms og Finnmark får helårstildeling fra 2018.