NRK Meny
Normal

Synshemma: – Tok en seddel, og håper det ble riktig

Flere blinde og svaksynte skal ha blitt nektet å ha med seg ledsager inn i valgavlukket for å stemme ved stortingsvalget. – De er prisgitt en funksjonær, forteller blindeforbundet.

Stemmeavlukke

Synshemma har kontakta Norges Blideforbund etter å ha blitt nekta å ha med en valgfri ledsager inn i stemmeavlukket.

Foto: Ann-Kristin Mo

– Jeg ble så forbanna at jeg sa at da får jeg bare klare det selv, forteller svaksynte Sven-Rudolf Peersen (75) fra Søgne.

Den tidligere fysioterapeuten ble nektet å ta med kona gjennom femti år inn i stemmeavlukket da han skulle gjøre sin borgerplikt forrige uke.

Han fikk beskjed av valgfunksjonærene at av hensyn til sikkerheten i lokalet, kunne han bare ha med en funksjonær.

– Det var pinlig og sjokkerende. Jeg følte meg som en terrorist, sier Peersen.

Han ble så provosert at han valgte å være alene, uten valgfunksjonær i avlukket. 75-åringen måtte bruke lang tid på å forsøke å finne frem til rett seddel:

– Jeg tok i hvertfall en seddel, og håper det ble riktig. Det alvorlige her er om blinde og svaksynte lar være å stemme når de blir møtt på denne måten.

Han har selv jobba med funksjonshemmede et langt liv, og er ekstra oppmerksom på deres rettigheter. Peersen kontaktet derfor både departementet og Norges Blindeforbund om saken.

bilindeforbunet

Generalsekretær i Blindeforbundet, Arnt Holt, frykter at blinde og svaksynte dropper å stemme fordi flere har blitt nekta å ha med en tredjeperson inn i stemmeavlukket.

Foto: SAHAND AMMARI / NRK

Frykter synshemma lar være å stemme

Generalsekretær Arnt Holt i blindeforbundet forteller at flere skal ha opplevd det samme:

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra medlemmer som har blitt nekta å ha med en tredjeperson, og det er veldig alvorlig.

Han sier at ifølge valgloven har personer med funksjonshemmninger rett til å ha med seg en valgfri ledsager i tillegg til en valgfunksjonær når de skal avgi sin stemme.

– Dette kan medføre at blinde og svaksynte lar være å stemme.

– Tar dere dette videre?

– Ja, vi kan ikke ha det sånn at dette praktiseres ulikt fra kommune til kommune. Dette har vi klaget inn til departementet.

Ordfører beklager ikke

Astrid Hilde

Ordfører i Søgne, Astrid Hilde, hevder den svaksynte velgeren syntes det var greit at ikke han fikk ha med kona til å hjelpe med riktig stemmeseddel.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I Søgne kontaktet Sven-Rudolf Peersen ordfører Astrid Hilde, men fikk beskjed av kontoret at han måtte sende en mail.

Ordføreren har snakket med valgfunksjonæren som nektet 75-åringen følge inn i valgavlukket, og som han har levert en klage på. Hun kommer med en helt annen versjon:

– Funksjonæren oppfattet at velgeren syntes det var greit å ikke ta med kona inn. Vi har hatt ny kursing av alle funksjonærene, og her er det snakk om en meget dyktig funksjonær.

Peersen er rivende uenig i at dette skal ha vært greit for han:

– Jeg hadde jo ikke kontakta departementet og blindeforbundet hvis jeg mente dette var greit. Det var ikke greit i det hele tatt.