NRK Meny
Normal

Synger på samisk og engelsk

Hun er fra Tromsø, bor i Grimstad og har en same og en sørlending som foreldre. På SørlandsScenen kan du høre Kikki Aikios nye plate på samisk og engelsk. Hun føler et ansvar for å bruke den samiske musikken og det samiske språket.

Kikki Aikio

Kikki Aikio er aktuell med ny plate der hun både synger på samisk og engelsk. Onsdag opptrer hun på SørlandsScenen.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Det er en mangfoldig artist som nå kommer med sin første fullengder plate.

Kikki Aikios mor er fra Høvåg i Aust-Agder og faren fra Skiippagurra i Finnmark. Selv har hun hatt sine barneår i Tromsø og sine ungdomsår i Grimstad, der hun ennå bor.

Samme på to språk

Plata «My cold hardt» er en blanding av samisk og joikinspirerte tekster og melodier og engelsk pop og progrock. Med natur og følelser som tema.

– Jeg har først fire sanger med engelsk tekst, som så kommer igjen med samisk tekst og samiske arrangementer, forteller låtskriver og vokalist Kikki Aikio.

Men da høres de ikke så like ut?

– Nei, selv om det er samme sanger er de arrangert for å passe til det samiske uttrykket, forklarer Aikio som sier sangene kommer lett til henne.

Ble tvunget til å spille piano

– Når jeg lager låtene mine er det omtrent som å åpne et vindu. De bare kommer. Jeg synger jeg dem inn på mobil og så jobber jeg teksten ferdig deretter, forklarer artisten som likevel savner å kunne uttrykke seg bedre på et instrument.

– Jeg ble tvunget til å spille piano i fem år som liten, men øvde aldri. Jeg satt bare og komponerte egne ting. I dag savner jeg å kunne spille skikkelig, sier hun.

– Sårbar kultur

Hun føler et ansvar for å bruke den samiske musikken og det samiske språket. Hun gjør det for å bringe videre en sårbar kultur. Selv lærte hun seg samisk først som 20-åring.

Og selv om det er viktig å bære fram det samiske, vil hun også nå ut over andre grenser. Derfor er åtte av platens tolv sanger på engelsk, og de fire siste til og med i rene progrockarrangementer.

Onsdag kan du høre Kikki Aikio joike en joik som skal beskrive personligheten til SørlandsScenens programleder, Janne Aateigen.

Torsdag er det anmelder Øyvind Nyvolls tur til å plassere Aikios plate på en skala fra en til ti.