Synger om sin beste venn

Vennskap, kjærlighet og livet, står sentralt i sangene til Runar Granheim fra Åraksbø i Setesdal. Han har drømt lenge om å spille inn plate og det er en lykkelig platedebutant som besøker SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Runar Granheim portrett
Foto: Janne Aateigen / NRK

– Det føles godt ,sier en fornøyd Runar Granheim om sin første plateutgivelse.

Han har kalt plata «Ukjent Mann».

– Tittelmelodien kan nok gjerne handle om meg selv, forteller Granheim.

–Jeg bor i ei lita bygd og her kjenner alle hverandre . Og det er fint. Men av og til kan det bli litt for nært og da er det godt å drømme seg til andre steder i verden, hvor du kan være anonym og rett og slett være en ukjent mann.

Livet ingen selvfølge

Og det er mye selvopplevd i tekstene til læreren og musikeren fra Åraksbø. Han skriver blant annet en sang om sin beste venn, som døde for noen år siden.

– Han var min sjelevenn og det har gått mer og mer opp for meg at livet ikke er noen selvfølge, sier Granheim. Det er noe jeg tenker mye på, så vennskap og takknemlighet for livet er et gjennomgangstema i sangene mine. Plata mi kunne like godt hett «Min beste venn», legger han til.

På spørsmål om hvor i musikken han befinner seg svarer Granheim:

– Jeg vil stort sett kalle musikken min viser i akustisk drakt, selv om el-gitaren er med på et par låter. Jeg legger stor vekt på nær sang og tekst, forklarer han.

Runar Granheim

Granheim kaller musikken sin 'viser i akustisk drakt'.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Og selv om det blir veldig nært og uten filter, så må jeg skrive tekstene mine på egen dialekt. Det er mitt språk og jeg er veldig glad i nynorsk. Jeg vil være tydelig når jeg synger og sangen er nesten blitt skummelt tydelig i miksen på plata, smiler han. Det er fint, men nakent.

Allsidig musiker

Runar Granheim er fascinert av instrumenter og trakterer gitar, pedalsteel, banjo, ukulele, mandolin, trekkspill og bass på plata. Han har tidligere jobbet mye som freelance-musiker og syntes instrumenter er veldig spennende.

– Derfor ble det naturlig for meg å spille de fleste instrumentene selv, på innspillingen. Men jeg har også fått hjelp av gode musikervenner på noen av låtene, legger han til.

– Det føles som et stunt å gi ut egen plate. Det er som å hoppe ut i løse lufta. Men jeg er ikke redd for å gi fra meg sangene mine til publikum. Jeg har en skapertrang og dette er meg, sier Runar Granheim om de elleve sangene, som han nå gir ut på plata «Ukjent Mann».

Og hvordan musikkanmelder Øyvind Nyvoll tar imot sangene til platedebutanten fra Åraksbø, hører du i Musikksnakk torsdag ettermiddag.

Da blir det plateanmeldelse i Sørlandssendinga, mellom klokken halv fem og fem.

Runar Granheim

Runar Granheim spiller de fleste instrumentene selv på plata 'Ukjent Mann'.

Foto: Janne Aateigen / NRK