NRK Meny
Normal

Symfonikere fra sju til 80

Kristiansand Symfoniorkester inngår partnerskap med amatørmusikere og blir mer enn dobbelt så stort for EN dag.

Yngstemann i Kristiansand Symfoniorkester
Foto: Pål Tegnander / NRK

Dirigent Rolf Gupta

Dirigent Rolf Gupta har mange å holde styr på.

Foto: Pål Tegnander / NRK

De frir til folket - Kristiansand Symfoniorkester. I går spilte hele orkesteret for første gang sammen med et utvalg musikkstudenter, kulturskoleelever og andre amatørmusikere fra lokalmiljøet.

Mer enn 100 musikere i alderen sju til 80 år øver denne uka til storkonsert førstkommende torsdag

Prosjektet "Symphonic City" er et forsøk på å gjøre den symfoniske musikken til folkets eiendom, forteller prosjektleder Øyvind Nyvoll.

- Det er stort behov for oss som driver med kunstmusikk å gjøre musikken til folk flest sin eiendom, sier han.

Hør reportasjon "Symphonic City"

- Vi vill ha kommunikasjon

Kristiansand symfoniorkester har mer enn doblet seg for denne spesielle anledningen. Ingrid Wangsvik spiller klarinett i symfoniorkesteret, og er samtidig den som tilrettelegger orkesterets produksjoner for barn og unge.

Hun mener denne satsningen er viktig for orkesteret, og med på å knyttet tettere bånd mellom orkesteret og det øvrige musikklivet i Kristiansand.

- Vi vil gjerne at vårt kjernepublikum også skal bestå av folk fra byen som spiller musikk. Folk som gjerne vil komme i kontakt med orkesteret, høre på oss og lære av oss. Vi vil ha kommunikasjon, sier Wangsvik.

Yngstemann er sju år

Og symfoniorkesteret har lykkes i å favne bredt til torsdagens eneste konsert. Den yngste som er med i orkesteret er Phelan Nyvoll som spiller fiolin. Han er sju år - snart åtte. Og han stortrives. - Det er veldig gøy å spille, sier Phelan, som plystrer de vanskeligste tonene for NRKs reporter.

Nest eldste musiker er 78 år gamle Finn Benestad, å få orkesterplass er både morsomt og krevende.

- Det tekniske er utfordrende. Fingrene løper ikke like fort når man kommer opp i årene, sier Benestad, som innrømmer at han skjuler seg litt bak de dyktige faste musikerne i orkesteret.

Kristiansand symfoniorkester + amatører

100 musikere inviterer til EN eneste konsert.

Foto: Pål Tegnander / NRK