Hopp til innhold

Sykkelbyer trekkes fram som eksempel på EU-møte

Onsdag 7. oktober holdes det et uformelt ministermøte om sykling i EU. Den norske delegasjonen vil peke på hva Kristiansand og Trondheim har fått til.

statssekretær Tom Cato Karlsen

Statssekretær Tom Cato Karlsen leder den norske delegasjonen, som reiser til Luxembourg for å drøfte tiltak for å få flere til å sykle.

Foto: Pressebilde / Samferdselsdepartementet

– Det er positivt at EU setter sykling på dagsorden. Norge har mye å lære av sykkelnasjoner som Nederland og Danmark, men erfaringer fra byer som Kristiansand og Trondheim viser at vi kan hvis vi vil, sier statssekretær Tom Cato Karlsen.

I en pressemelding viser han også til at regjeringen bidrar med den nye statlige tilskuddsordningen for økt sykkelbruk i kommuner og fylkeskommuner.

Det luxembourgske EU-formannskapet arrangerer 7. oktober et uformelt EU-ministermøte om sykling. Møtet markerer starten på arbeidet med å utvikle virkemidler som bidrar til at flere i EU velger sykkel som transportmiddel.

Statssekretær Karlsen i Samferdselsdepartementet leder den norske delegasjonen på møtet.

I EU har Nederland høyest nasjonal sykkelandel, med 27 prosent. Tall fra 2010 viste at Danmark da hadde en sykkelandel på 17 prosent og Sverige 12 prosent, opplyser departementet.

I den siste nasjonal reisevaneundersøkelsen i Norge ble det opplyst at sykkelandelen har økt svakt fra 4 prosent i 2009, til 5 prosent i 2013/2014.

Målet er at Norge skal komme opp på en andel på åtte prosent syklende.

– Sykling er i skuddet. Vi ser at flere bruker tohjulingen. Sykling er også blitt svært populært som treningsform. Den store interessen for tursykkelritt som Birkebeinerrittet illustrerer dette. Thor Hushovd og Alexander Kristoff har også gjort det veldig bra i store, internasjonale proffritt, sier statssekretær Karlsen.

Nett-TV

Ingen steder i landet selges det flere elsykler enn i Kristiansand. Se TV-sak fra 2013:

Ingen steder i landet selges det flere el-sykler enn i Kristiansand. Byen er allerede best i Norge på sykkel. Nå er målet å doble sykkeltrafikken, blant annet ved hjelp av elektriske tohjulinger.
null
Spiller nå
Mistenkt for tyveri 01:28
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 05 1 kr
Dyrest kl. 14 1,1 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jun 2023 – jun 2024
    + 4,9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,2 %