Hopp til innhold

Sykelig overvekt: – Operasjon er det eneste som holder over tid

Sykelig overvektige vil kun klare å oppnå en varig vektreduksjon med operasjon. Det mener fedme-ekspert.

Fedme

Livsstilsendring alene vil aldri være nok for sykelig overvektige, mener fedmekirurg. (Illustrasjonsfoto).

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Livsstilsendring alene vil aldri være nok for sykelig overvektige. De må opereres, mener fedmekirurg Atle Bernstein ved Sørlandet sykehus.

Han mener sykelig overvektige som har klart å slanke seg uten å operere, uansett vil havne på den samme vekta igjen etter få år.

– Ingen effekt med kur

– Operasjon er det eneste som har vist å ha effekt over lang tid, sier Bernstein.

fedmekirurg Atle Bernstein

Fedmekirurg Atle Bernstein sier det finnes for lite dokumentasjon for at kurer mot sykelig overvekt virker på lang sikt.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Han legger til at alle med sukkersyke, eller slanker seg med en kur kan oppnå store kortsiktige resultater, men at det sjelden gjelder fire år senere.

Han mener det ikke finnes litteratur som kan vise til at livsstilsendring alene kan komme i nærheten av resultatene av en fedmeoperasjon.

– Det er ingen av dem som har vært på kur, som kan vise til en reell effekt i det hele tatt på lang sikt når det gjelder blodsukker, sier Bernstein.

For kategorisk

Ved Evjeklinikken har de i flere år praktisert kosthold og mosjon som behandling for sykelig overvektige. Legen som behandler disse pasientene, Einar Kristian Tveitå er uenig i at operasjon er eneste varige løsning.

– Jeg tror ikke det kan sies så kategorisk. Det er veldig mange pasienter med sykelig overvekt, som kan ha stort vekttap ved å gjøre gode endringer i både trening, aktivitet og kosthold, sier Tveitå.

Einar Kristian Tveitå

Lege ved Evjeklinikken, Einar Kristian Tveitå, synes det er for lett å si at operasjon er det eneste på nytter, selv om det mangler forskning på området.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Tveitå mener det handler om at det er forsket for lite på pasientene som klarer å miste vekt ved hjelp av livsstilsendringer.

For å få innvilget operasjon, må man ha en BMI på over 40, eller over 35 og ha fedmerelaterte sykdommer. Likevel er det mange som får nei, fordi de trolig ikke vil klare å legge om livsstilen i etterkant.

Vil ikke la flere operere seg

Til tross for at Bernstein mener operasjon er eneste varige løsning, synes han ikke det skal bli lettere å få operasjon.

– Men det er pasienter i gråsonen, som kanskje kunne ha en fordel av operasjon, sier han.

Hvert år utføres omkring 3000 slankeoperasjoner i Norge. Selv om det hjelper de fleste, er det flere som går mye opp i vekt igjen.

– Mange har klart seg godt, men en del faller tilbake til gamle vaner og går opp i vekt igjen, sa konstituert overlege ved avdelingen for sykelig overvekt ved Sørlandet sykehus, Gabrielle Danielsen til NRK.no sist uke.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,52 kr
Dyrest kl. 07 2,82 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %