NRK Meny
Normal

Henriksen (Ap): – Pengene burde bli brukt på sykehuset

Sørlandet sykehus vil kutte fem dager i ventetiden ved å kjøpe eksterne helsetjenester. Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) mener at pengene heller burde brukes på sykehuset.

Kari Henriksen

Kari Henriksen (Ap) mener det er et feil spor å gå i når sykehuset kjøper eksterne tjenester.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Lørdag ble det klart at Sørlandet sykehus ønsker å leie inn private aktører for å kutte ventetiden på poliklinikkene med fem dager. Det har skapt uenighet blant politikerne på Sørlandet.

Sørlandet sykehus Kristiansand

Sørlandet sykehus kjøper eksterne tjenester for å kutte ned ventetidene med fem dager.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

Kari Henriksen, stortingsrepresentant fra Vest-Agder Arbeiderparti, mener pengene burde ha blitt brukt til å utvikle det allerede eksisterende tilbudet på sykehuset.

– Med de ressursene kunne man raskt oppgradert det offentlige sykehuset, samtidig som man kan stille krav om å få ned ventetidene på tilsvarende måte, sier Henriksen.

Hun mener blant annet lengre åpningstider på poliklinikken, og et godt samarbeid mellom fagforening og ledelse ville vært like gode tiltak.

– Blir tvunget til kjøp

Henriksen mener dette er et resultat av en klar politisk ideologi fra den nåværende regjeringen.

– Dette gjør at de offentlige sykehusene ikke får brukt pengene innenfor sine egne rammer, og må derfor kjøpe private aktører som kan gjøre hele jobben, sier Henriksen.

Hun poengterer at hun på generelt grunnlag er positiv til nedgang i ventetider, men at dette er feil vei å gå.

– Dette dreier seg om å øremerke midler til private aktører, og at man vil løfte frem det private som rett løsning. Det mener vi er feil vei å gå, sier avslutter Henriksen.

– Alle ressurser burde tas i bruk

Torhild Bransdal (KrF)

Torhild Bransdal (KrF) mener det er et godt tiltak, og at alle ressurser burde tas i bruk.

Foto: Anne Wirsching

Det er imidlertid ikke Torhild Bransdal, fylkesleder i KrF Vest-Agder enig i. Hun mener det er utelukkende positivt at sykehuset nå velger å kjøpe eksterne tjenester for å få ned ventetiden.

– Alle gode ressurser burde tas i bruk for å redusere ventelistene, så jeg synes dette tiltaket er bra, sier Bransdal.

Hun presiserer at det må stilles krav til de private aktørene.

Hvis det er kapasitet ved private klinikker til å gjøre samme jobb med lik kvalitet burde man absolutt benytte seg av både private og offentlige tilbud.

Sykehuset har ansvar

Hun mener det er uøkonomisk å la pasienter vente.

– Det er absolutt ikke god samfunnsøkonomi, og sykehuset har til enhver tid ansvar for å forvalte pengene best mulig, poengterer Bransdal.

Er fem dager i gjennomsnitt god nok nedgang?

– Det optimale er å få den ned så langt som mulig, men enhver dag som kortes av ventetiden er en forbedring, avslutter Bransdal.