Sydpol-dronningen hyllet på norsk jord

Polfarer Astrid Furholt ble møtt med jubel, flagg og larm fra kubjeller da hun kom til Gardermoen torsdag kveld.

Astrid Furholt

Venner og familie hadde møtt opp for å ønske polfarer Astrid Furholt (49) velkommen hjem på norsk jord.

Foto: NRK

– Å herregud så mange, var Furholts første ord da hun fikk øye på alle som hadde møtt opp for å ønske henne velkommen hjem til Norge.

Med et stort smil om munnen, tok hun imot klemmer fra familie og venner. Blomster, chips og smågodt fikk hun også. På en plakat som var laget for anledningen stod det: «Velkommen hjem Sydpol-dronningen vår».

49-åringen fra Vegusdal i Aust-Agder, er ifølge Lars Ebbesen som koordinerte ekspedisjonen, den kvinnen i verden som har gått mest av ruta til Roald Amundsen på ski og nådd fram til Sydpolen.

Astrid Furholt

Astrid Furholt har fått oppleve landskap som har tatt pusten fra henne, samt bitende vind og kulde.

Foto: Astrid Furholt

Tårevått møte med Sydpolen

Furholt og makker Jan Sverre Sivertsen hadde planlagt å gå samme rute som Roald Amundsen gikk i 1911, men ekstremvær gjorde at de ble forsinket og ikke rakk å gå helt ut til kysten slik Amundsen gjorde. De siste 12 dagene måtte de ta igjen tapt tid, og gikk i snitt 24 kilometer om dagen. De måtte nå siste ordinære fly som skulle gå fra Sydpolen 17. januar.

Maten tok slutt den 65. dagen i isødet. Dagen etter var det to skrubbsultne og utslitte, men svært lykkelige polfarere som endelig kom fram til målet.

Da ble det felt mange tårer.

Astrid Furholt (49) fra Vegusdal i Birkenes ble onsdag første kvinne i verden som har nådd Sydpolen i Roald Amundsens fotspor.

Hør en gråtkvalt Astrid Furholt fortelle om hvordan det var å nå sydpolen.

Forespørsler om foredrag

Furholt har trosset tre stormer og fått føle på temperaturer helt ned til 50 minus. Hvordan det har vært, er det mange som har lyst å høre om.

– Jeg har allerede begynt å få forespørsler om å holde foredrag, så jeg må kanskje begynne å tenke i de baner etter hvert, men først skal jeg hjem til Sørlandet, sier Furholt mellom klemmene på flyplassen.

Astrid Furholt på vei til Sydpolen

Astrid Furholt har filmet deler av den strabasiøse 66 dager lange turen mot Sydpolen.

Flere har prøvd, men ikke klart det

Historien om Amundsens legendariske rute er lang og full av tragiske og mislykkede forsøk.

Polfarer og forsker Monica Kristensen Solås har forsøkt tre ganger uten å lykkes.

Den første vitenskapelige ekspedisjonen med hundespann i 1986 måtte snu, og den siste ble rammet av en tragisk ulykke da makkeren Jostein Helgestad falt ned i en bresprekk og døde i 1993.

Astrid Furhold sin rute til Sydpolen

Astrid Furholt og Jan Sverre Sivertsen planla å gå hele ruten som Roald Amundsen gikk. Siden flyet ikke kunne lande ute ved kanten av Rossisen, nær stedet der Amundsen startet (Framheim), måtte de først gå ut dit, og så tilbake samme vei. Men de ble sittende værfast i storm i seks dager, og rakk derfor ikke å gå hele veien ut dit, som planlagt. Skulle de gjort det, ville de ikke rukket Sydpolen i tide.

Foto: Lars Ebbesen