NRK Meny
Normal

Laget falsk NAV-rekvisisjon: Svindlet butikker for flere tusen

Ved hjelp av et stjålet stempel fra NAV-kontoret, skal en mann og ei kvinne i Vennesla ha svindlet flere butikker med falske «NAV-rekvisisjoner».

Nav montasje politi

Lensmann John Thomas Homme og lappen med stjålet stempel.

Foto: Montasje/Thomas Grønvold / NRK

Homme

– Det er all grunn til å be næringen være nøye med eventuelle rekvisisjoner som kommer fra NAV, og dobbeltsjekke ved å ta en telefon, sier Homme.

Foto: THOMAS GRØNVOLD / NRK

– Det er gjort beslag av et stempel meldt stjålet av NAV. Dette er brukt til å lage falske rekvisisjoner i det kriminelle miljøet i Vennesla, sier lensmann John Thomas Homme.

Hittil har fire butikker anmeldt svindelen. Det er både klesbutikker, sport- og elektronikkbutikker som har latt seg lure. Varer for flere tusen kroner er levert ut til de to som har troppa opp med «NAV-rekvisisjon».

– Det står i «rekvisisjonen» at de kan ta ut varer, og at NAV skal belastes, sier Homme.

Men når butikkene har henvendt seg til NAV for å få pengene tilbake, har de fått seg en i fleisen.

Stempelet er stjålet fra NAV, og underskriften er falsk. Svindlerne har diktet opp navnet «Trond Molle» som har skrevet under som «økonomiforvalter» hos NAV.

Vet ikke hvor mange «rekvisisjoner»

Det står i «rekvisisjonen» at de kan ta ut varer, og at NAV skal belastes

John Thomas Homme, lensmann

Politiet er usikre på hvor mange «rekvisisjoner» som er laget. Til nå er det de to pågrepne de har klart å knytte til svindelen.

– Det er all grunn til å be næringen være nøye med eventuelle rekvisisjoner som kommer fra NAV, og dobbeltsjekke ved å ta en telefon, sier Homme.

– Men alle butikkene har gått «fem på» til tross for at disse kundene ikke var helt troverdige?

– Det har de gjort. Noen har kanskje ant ugler i mosen, og forsøkt å få varene tilbake. Noen av varene er tilbakeført, men en del er fortsatt på vidvanke.

Tok med seg klær for to og et halvt tusen

nav-rekvisisjon

Den falske «NAV-rekvisisjonen» er underskrevet med det oppdiktede navnet «Trond Molle». Politiet går nå ut og advarer butikkeiere mot svindelen.

Foto: Politiet

En av butikkeierne som er lurt trill rundt, er Randi Eikerapen ved damebutikken Fixi Klær.

– Ettersom det var stempel på papiret regnet jeg med alt var i orden, sier Eikerapen til Vennesla Tidende, som først omtalte saken.

Da hun tok kontakt med NAV viste det seg derimot at rekvisisjonen var falsk.

Eikerapen mener flere trolig benytter seg av «rekvisisjonene», siden denne kunden umulig kunne ha laget disse på egen hånd.

Tror bare de har holdt seg i bygda

Politiet tror ikke mannen og kvinna som er sikta har operert utenfor bygda:

– Nei, ikke disse to kandidatene. Jeg tror de har holdt på ei uke eller to, og så har det nok stoppa litt opp, sier Homme.

Hverken politiet eller NAV har full oversikt over hvor mange tusen kroner de to sikta kan ha lurt til seg, eller om flere er involvert.

Også NAV har anmeldt forholdet.