Normal

Svindler myntautomater

En parkeringsbillett kan koste dyrt. Men for noen koster det så å si ingenting.

Parkeringsautomat

Syriske pund er populært å bruke på P-automater.

Foto: Scanpix

Myntsvindlere på Sørlandet bruker syriske pund på myntautomater.

Flere parkeringsselskap bekrefter overfor NRK sørlandet at syriske pund som ikke er verdt mer en 14 øre, blir brukt som norske 20-kroninger på deres automater.

En mynthandler i Kristiansand forteller om folk som ønsker å kjøpe store mengder av den syriske mynten.

Men Agder politidistrikt har ikke fått inn meldinger om svindelen - og vil foreløpig ikke foreta seg noe i saken.

Lik vekt og størrelse

Myntsvindlere benytter seg av en spesiell type mynt som ikke er verdt mer en 14 øre, men på norske myntautomater er den verdt 20 kroner.

- De er nesten like på vekta og nesten helt identiske på størrelsen, sier mynthandler i Kristiansand som ønsker å være anonym. Han har selv fått besøk av folk som ønsker å kjøpe store partier med syrisk pund.

 

Helge Breilid kontorsjef ved Tolleregion Sør-Norge

Helge Breilid kontorsjef ved Tolleregion Sør-Norge

Foto: Odd Rømteland / NRK

Få beslag

Tollvesenet forteller til NRK at de ikke har noe statistikk på beslaglagt mynt. Men Helge Breilid kontorsjef i Tollregion Sør-Norge bekrefter at det tidligere er blitt beslaglagt flere kilo med syrisk mynt, men at importen har begynt å avta etter at spillautomatforbudet kom.

- Tidligere kunne vi komme over 70 - 80 - 90 kilo av denne mynten. Me vi tror kanskje at myntene som brukes i dag var i omløp før automat-forbudet kom, sier Breilid

- Millioner i omløp

Men mynthandleren i Kristiansand er overbevist om at omfanget av syrisk mynt er mye større en tollvesenet tror. - Jeg er ikke i tvil om at det er mange millioner i omløp, sier han.

NRK pratet med en parkeringshuseier som drifter flere parkeringsautomater. Han ønsket ikke å stille i intervju, men bekreftet overfor NRK Sørlandet at han stadig oppdaget syriske pund i sine automater, men at han ikke ønsket å lage blest rundt det, i frykt for å måtte kjøpe nye kostbare automater.

 

Raymond Solaas ved parkeringsautomat

Raymond Solaas

Foto: Lars Eie / NRK

Ingen anmeldelse

Kristiansand Parkeringsselskap bekrefter at disse myntene også brukes på deres parkeringsautomater. Men daglig leder Raymond Solaas, vil ikke karakterisere det som et stort problem. - Vi har oppdaget det fra tid til annen, sier Solaas.

I og med at ingen ønsker å se på dette som et problem og anmelde forholdene, får svindlerene fortsette uten at politiet får vite noe.

- Hadde det vært et stort omfang og vi hadde fått konkrete tips - så ville vi gjort noe. Men foreløpig har vi ingen planer om å sette inn ressurser på denne saken, sier Svein Vagle ved Agder politidistrikt.