Hopp til innhold

Svensker redder jula

– Uten svenskene hadde Setesdal stoppet opp.Det sier Trygve Rysstad, som er innehaveren av Sølvgarden Hotell og Feriesenter.

Sølvgarden

Unge svensker sikrer full drift av Sølvgarden. (arkivfoto)

Foto: NRK

Trygve Rysstad

Rysstad får ikke tak i norsk arbeidkraft - må søke hjelp av søta bror. (arkivfoto)

Foto: NRK

Hadde det ikke vært for svenske arbeidstakere hadde ikke feriesenteret kunne hatt det samme tilbudet til gjestene som de har i dag i .

– De er en stor nødvendighet. Vi sliter voldsomt med å få norske arbeidere så de kan fylle opp de ledige plassene vi har. Vi er helt avhengige av å få inn utenlandske arbeidere i disse dagene, sier Rysstad.

50 prosent svensker

Ved Sølvgarden Hotell og Feriesenter på Rysstad er rundt halvparten av arbeiderne svenske. Og uten svenskene hadde ikke julebordsesongen blitt helt den samme.

– Vi hadde måtte skrenke voldsomt inn på åpningstidene. Vi er helt avhengig av svenskene - eller eventuelt andre utenlandske arbeidere, sier Rysstad.

Og årsaken til strømmen av jobbkåte svensker til Setesdal er enkel.

- Det er veldig stor arbeidsledighet i Sverige, og veldig vanskelig å få arbeid for ungdom opp til 25 - 30 år, sier Rysstad

Trives bra

Svenske Johan Palmgren har jobbet i Norge tre år. Han startet på Røros, og har de siste åra jobbet i Setesdal. Setesdaldialekta kan være en utfordring, men ellers er det fryd og gammen i dalen- skal vi tro Palmgren.

– Jeg synes det er veldig bra her. Vi tjener bra med penger og det er et trivelig land å jobbe i. De siste to årene har det væt veldig vanskelig å jobb i bransjer som ikke skrever spesiell utdannelse - da må man prøve seg i andre skandinaviske land, sier han.

Heldigvis får han feire jul hjemme i Sverige. Men slik er det slett ikke for alle landsmennene hans.

– Jeg kjenner mange svensker som jobber i Oslo og som ikke får sjans til å dra hjem til jul. Der trenger de det svenske mannskapet hele året, sier Palmgren.

Vipers i «final4»
Spiller nå
Vjakhireva: – Du får eit betre svar om to timar 01:54
Neste