NRK Meny
Normal

Sven O. Høiby er død

Kronprinsesse Mette-Marits far Sven O. Høiby er død, 70 år gammel. Kronprinsparet kom onsdag kveld til Kristiansand for å være sammen med familien i sorgen.

Sven O. Høiby
Foto: NRK

Sven O. Høiby ble rikskjendis på grunn av datterens inntreden i kongefamilien. Kronprinsesse Mette-Marit er Høibys yngste barn.

Høiby døde onsdag etter lang tids sykdom.

Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, kondolerer familien.

- Jeg vil gjerne kondolere, det er trist å miste en av sine nærmeste. Han var en usedvanlig hyggelig mann å snakke med, sier Skisland.

Kjent i bybildet

Ordføreren var blant annet sammen med Sven O. Høiby i begge barnedåpene på Slottet. Han sier Høiby var aktiv på mange felt.

- Sven O. Høiby har vært en fargerik person i mange år og var kjent i bybildet lenge før han ble kronprinsessefar. Han har vært synlig på mange felt og gav jo blant annet ut både lokalhistoriske og humoristiske bøker knyttet til Kristiansand og Sørlandet, sier Skisland.

Sven O. Høiby - Arkivfoto
Foto: Håkon Mosvold / Scanpix

Ble rikskjendis

Den pensjonerte journalisten, reklamemannen og forleggeren Sven O. Høiby fra Kristiansand ble rikskjendis på grunn av datteren. Og de siste årene preget han ukeblader og aviser med sine uttalelser og opptredener. Ofte var forholdet til datteren tema. Men han forsvarte henne da det stormet rundt hennes bakgrunn. Han gikk ikke med på påstandene om at datteren svekket kongehuset:

Far til Kronprinsessen

Sven Olaf Bjarte Høiby  ble født 14. november 1936.

Høiby er far til kronprinsesse Mette-Marit, morfar til prinsesse Ingrid Alexandra og Sverre Magnus, og svigerfar til kronprins Haakon. Han har også tre andre barn fra sitt første ekteskap og flere barnebarn. Han ble i 1984 skilt fra sin første kone, moren til kronprinsessen.

Mette-Marit - Norges Kronprinsesse - ble født 19. august 1973 i Kristiansand som yngste barn av Marit Tjessem og Sven Olav Bjarte Høiby.

Kommer til Kristiansand

Kronprinsparet kom onsdag kveld til Kristiansand. Det bekrefter informasjonssjef ved Slottet, Astri Versto overfor NRK. Kronprinsessen forlot i dag et seminar med flere av de ansatte på Slottet.

Familien ber media om å vise varsomhet og tilbakeholdenhet i sorgperioden.

Det er foreløpig ikke bestemt hvor og når begravelsen skal være. Om det blir begravelse eller bisettelse i full offentlighet eller i stillhet er det opp til familien å avgjøre.

 

Kronprinsparet i Eid
Foto: Øyvind Torvund / NRK

 

Ingen hoffsorg

Om Sven O. Høibys død får noen konsekvenser for kronprinsessens representasjonsoppgaver den nærmeste tiden er uklart. Det vil vi komme tilbake til, sier informasjonssjef Astrid Versto ved Slottet til NTB.

Etter planen skal kronprinsesse Mette-Marit være til stede ved Amandusfestivalen på Lillehammer mandag og delta i diplomatmiddagen på Slottet tirsdag.