Svein Harberg (H) vil bli Stortingets ryddegutt

Hvis partiet spør er Svein Harberg villig til å bli Norges neste stortingspresident. Å rydde opp i byggesaken blir en av de viktigste oppgavene i starten, mener han.

Svein Harberg

Svein Harberg er en av kandidatene til å bli ny stortingspresident.

Foto: Magnus Nødland Skogedal

Harberg blir nevnt som en av de mest aktuelle kandidatene til å ta over stortingspresident-jobben, sammen med Trond Helleland og Tone Trøen. Helleland er i dag sjef for Høyres stortingsgruppe, imens Trøen er parlamentarisk nestleder. Harberg er nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og har representert Aust-Agder på Stortinget siden 2009.

– At de viser meg tillit og nevner meg i den sammenheng er inspirerende. Det betyr at de har lagt merke til jobben jeg har gjort, sier Harberg til NRK.

Harberg var og en aktuell kandidat til å ta over etter Olemic Thommessen etter forrige valg, men Thommessen fortsatte.

Stortingets byggearbeid
Foto: CHRISTIAN KRAKENES / NRK

Stortingspresident fra Sørlandet?

– Kan du tenke deg jobben?

– Hvis partiet mitt mener jeg er den rette, så skal jeg gjøre jobben. Men først skal vi gjennom en prosess. Det er mange kandidater, og en kabal som skal gå opp internt i partiet, sier han.

Tidligere stortingspresident Olemic Thommessen (H) kunngjorde 8. mars i år at han trakk seg, etter stort mediepress i forbindelse med kostnadsoverskridelser i rehabiliteringsarbeidet på Stortinget.

Først ble det annonsert at arbeidet ville bli 700 millioner kroner dyrere enn budsjettert, deretter kom nok en kostnadsoverskridelse på 500 millioner kroner til.

Olemic Thommessen

Olemic Thommessen trakk seg som stortingspresident den 8. mars.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Viktig å lande byggesaken

Å rydde opp i dette blir den nye stortingspresidentens jobb.

– Uansett hvem som velges så må presidenten som overtar sette seg inn i saken og arbeide videre med den. Å lande den på best mulig måte blir en viktig oppgave. Utover det er det viktig å sørge for at pengebruken og hverdagen fungerer. Det er mange oppgaver som stortingspresident, men å lande byggesaken blir en av de viktigste i første runde, sier Harberg.

Det er Trond Helleland (H) som blir utpekt som en av de mest aktuelle kandidatene til jobben. Han utelukker ikke muligheten selv, men partiet har ikke lang tid på seg til å finne en ny stortingspresident.

– Prosessen begynner rett over helgen, så vi har ikke veldig god tid. Det er lagt opp til at dette skal avgjøres av Stortinget torsdag 15. mars, sier Harberg.