NRK Meny
Normal

Svarttrosten og rødstrupen overvintrer i et mildere Norge

Et mildere klima har ført til økt overvintring av svarttrost og rødstrupe, viser årets hagefugltelling.

Blåmeis og kjøttmeis

Blåmeis og kjøttmeis på foringsautomat. Kjøttmeisen er den fuglen der er observert mest av på Sørlandet.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Spesielt Vestlandet opplever store mengder svarttrost på vinteren, og den er så langt registrert på hele 93 prosent av foringsplassene.

Rødstrupen påtreffes også på mange foringsplasser vestpå, og dukket opp på 79 prosent av plassene. Men hos denne arten blir klimaet nord i landet vel hardt, med kun 3 prosent tilstedeværelse.

Gråsisiken hadde et bunnår og har bare vært representert ved 3 prosent av foringsplassene. Også andre frøspisere som dompap, grønnsisik og grønnfink har markert nedgang i forekomsten her til lands denne vinteren. Mens arter som spettmeis og pilfink fortsetter å utvide sine leveområder, rapporterer Norsk ornitologisk forening.

Kjøttmeis, blåmeis og skjære inntar som vanlig de tre første plassene i tellingen.

I de åtte årene Hagefugltellingen har pågått, har pilfink og spettmeis gradvis økt sin utbredelse. Så langt viser tellingen en niendeplass for pilfink, mens spettmeisen er blitt mye mer fleksibel og observeres nå i fjellbygder langt inn i landet og lengre og lengre nordover.

I fjor deltok 5.300 hager i tellingen og i år ligger foreningen godt forman, men melder at det fortsatt er et stykke opp til rekorden fra 2013 med over 7.100 registrerte hager.

Det er fortsatt mulig å være med i årets Hagefugltelling, som går til og med søndag 1. februar. Registreringer gjøres på Fuglevennens hjemmeside.