NRK Meny
Normal

Svake får lite hjelp

Flere Agder-kommuner bryter loven når det gjelder støttekontakttjenester. - Folk trenger disse tjenestene, sier fylkeslege.

Både Hægebostad, Vennesla, Flekkefjord og Valle har mangler innen dette området av sosialtjenesten.

Det viser rapporter fra fylkesmennene i Aust- og Vest-Agder.

- Tjenestene er virkelig viktige for dem som trenger dem. Det er betenkelig at det er for mye tilfeldigheter, sier fylkeslege Kristian Hagestad i Vest- Agder.

- Sikringen av kvaliteten på dette er ikke god nok, sier Hagestad.

Mangelfull opplæring, dårlig rekruttering og manglende dokumentasjon. Det er funnet feil ved alle de fire sørlandskommunene fylkesmannen har hatt tilsyn med dette året.

Rapporten gjelder avlastnings- og støttekontakttjenestene, og er del av et landsomfattende tilsyn på oppdrag fra Statens helsetilsyn.

Vennesla verst

Både Valle, Vennesla og Hægebostad bryter loven, mens Flekkefjord får flere merknader i rapporten. Verst er Vennesla med to avvik, sier Hagestad.

- Det er mangefull sikring av kvaliteten i tjenestene som gitt. Dem som skal være støttekontakter får mangelfull opplæring, sier hagestad og peker på at det heller ikke blir undersøkt godt nok hvordan det går med dem som får tjenestene.

Vil lære opp

Kristin Robstad, som er tjenestesjef i Vennesla kommune, sier de tar saken svært alvorlig.

- Dette betyr at vi bryter loven på noen punkter. Det kan vi ikke stå inne for, sier hun.

Nå er de godt igang med å rette opp avvikene som er påpekt av fylkesmannen.

- Vi spør våre støttekontakter og avlastere om hva de mener de trenger opplæring på. Så lager vi et opplegg på det så langt vi kan, sier hun.

Kommunene som har fått avvik har frist til utgangen av oktober med å gi tilbakemelding.