Fikk miljøslakt - her lykkes hun

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft har fått hard medfart etter at forslag til statsbudsjett ble lagt frem. Som arkeolog traff hun derimot blink.

Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft var fornøyd med funnet av et 10 000 år gammel redskap for produksjon av pilspisser.

Foto: Pål Tegnander/NRK Sørlandet

– Det er ganske spennende å bygge vei samme sted som de første austegdene bodde for rundt 12 000 år siden, sier statsråd Sundtoft til NRK.

Fredag var sørlendingen med på utgravinger av jern- og steinalderboplasser i Arendal. Stedet der ny E18 mellom Arendal og Tvedestrand planlegges.

Ikledd signalgul kjeledress med spade i hånden står Sundtoft klar for å grave utenfor Arendal.

Viktig lærdom

Tine Sundtoft

Tine Sundtoft og Håkon Glørstad snakket engasjert om viktigheten av å prioritere slike utgravninger.

Foto: Pål Tegnander/NRK Sørlandet

Veiutbyggingen gjør at Arendalsregionen blir ett av de områdene i landet med mest kunnskap tilgjengelig fra steinalderen.

Man trenger ikke dra til Egypt for å være med på spennende arkeologiske utgravninger, man kan være med på det her i Arendal.

Utgravningsansvarlig Håkon Glørstad

– Det har vært en veldig fin bieffekt av å grave frem områder når E18 skal bygges. At man kan finne slike områder som lærer oss mye om våre tidligere generasjoner, sier Sundtoft.

Statsråden mener at det er mange gode grunner til å prioritere slike utgravninger.

– Jeg tror enhver generasjon har godt av å sette seg inn i historien og hva som var her før oss, sier Sundtoft

Da forslag til statsbudsjett ble lagt frem ble Sundtoft symbolet på miljøkritikken som møtte regjeringen. Hun ble blant annet bedt om å trekke seg av Miljøpartiet de Grønne. Hun ble kalt taper og regjeringens svakeste.

Den massive kritikken har lagt seg, og fredag var altså hun i hjemfylket Aust-Agder for å grave.

Hun forklarer at dagen hennes var ekstra spesiell da hun var oppe klokken fem om morgenen for å sette seg inn i EUs nye klimamål.

– Vi ønsker jo å bevare klimaet for generasjonene i lang tid fremover, akkurat som vi drar de lange linjene bakover her, sier statsråden.

Spesielt område

– Dette området har en veldig rik steinalderkultur. Det er minner etter folk som brukte dette området til det fulle ved og både jakte, sanke og fiske, sier professor i arkeologi og direktør ved Kulturhistorisk museum i Arendal, Håkon Glørstad.

Han er ansvarlig for utgravningen Sundtoft er en del av, og påpeker at det allerede er gjort mange spennende funn.

Tine Sundtoft

Statsråd Tine Sundtoft stilte lærevillig opp i gul kjeledress på Glørstad utenfor Arendal.

Foto: Pål Tegnander/NRK Sørlandet

– Det som er spesielt med området er at det er lite utbygd, som betyr at steinalderens landskap ligger godt bevart under torven og gir oss en fantastisk innsikt i hva som har vært her for mange tusen år siden, sier Glørstad.

Han understreker at Arendal i disse dager er et eksotisk sted for arkeologer.

– Man trenger ikke dra til Egypt for å være med på spennende arkeologiske utgravninger, man kan være med på det her i Arendal.

Fikk grave selv

Det var ikke bare arkeologene og fagfolket som fikk grave i Arendal. Også Sundtoft fikk sette spaden i jorda for å lete etter gjenstander.

Etter noen spadetak fant Sundtoft en del av et redskap som skal være brukt til å lage pilspisser. Redskapet regnes for å være 10 000 år gammelt.

– Jeg tror det er få andre statsråder som har en så bred portefølje som det jeg har, smiler Sundtoft.

Det er vel få som har like mye trykk som deg også for tiden?

– Ja, det stemmer nok, men det er en del av å være statsråd, svarer Sundtoft refererende til kritikken hun har fått etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt frem.

Utgravningsansvarlig Glørstad sier de allerede har gjort funn som er med å gi konkret kunnskap om folket som levde i Arendal for mange tusen år siden.

– Vi har funnet mange sjeldne steinredskaper. Dette er redskaper man ikke har funnet så mange av tidligere, men som har vært utbredt på Østlandet. Det viser hvordan landsdelene allerede så tidlig var knyttet sammen, sier en engasjert Glørstad.