Røykte 20 om dagen i 70 år – sluttet tvert

Han begynte å røyke under krigen. Da måtte han dyrke sin egen tobakk. Etter over 70 år som «storrøyker» valgte Svein Atle Jacobsen (87) å slutte. Det gikk lett.

Svein Atle Jacobsen
Foto: Privat

– Nå er det gått fem uker siden sist jeg hadde en røyk, og jeg savner det ikke i det hele tatt. Det går aldeles utmerket, sier Jacobsen.

Jacobsen røykte om lag 20 sigaretter hver dag. Valget om å stumpe røyken har bygget seg opp over tid. Plutselig en dag bestemte han seg.

– Jeg satt her en ettermiddag og reflekterte over hvorfor jeg egentlig røyker, sier 87-åringen som bor på øya Hidra utenfor Flekkefjord.

36.000 kroner i året

Jacobsen begynte å regne på hvor mye penger han brukte på sigaretter.

– 20 sigaretter er om lag 100 kroner hver dag. Det blir over 36.000 kroner hvert år, sier Jacobsen.

Tanken på hva han ellers kunne bruke «røyke-pengene» på ga motivasjonen til å slutte.

– Jeg kunne reist på cruise i Middelhavet eller til Amerika. Jeg kunne gjort hva som helst for de pengene hvis jeg bare kunne somle meg til å slutte, sier Jacobsen.

Dyrket tobakken selv

Jacobsen begynte å røyke under andre verdenskrig. Da måtte han dyrke sin egen tobakk.

– Tobakk var rasjonert og jeg var for ung til å få rasjoneringskort, så jeg måtte dyrke tobakken min selv. Tobakksplantene kjøpte jeg på et gartneri, sier Jacobsen.

Når plantene kunne høstes sendt han dem til en tobakksfabrikk i Kristiansand.

– Fabrikken preparerte og gjorde tobakken i stand, før de sendte den tilbake igjen, sier Jacobsen.

Sigarettpapir var ikke å oppdrive. Jacobsen kjøpte seg derfor en pipe, mens andre var mer kreative.

– Folk brukte hva som helst for å rulle sigarettene sine. Alt fra gamle salmebøker til Det nye testamentet gikk opp i røyk. En venn av meg røykte opp hele Johannes' åpenbaring, forteller Jacobsen.

Kols og astma

87-åringen bedyrer at helsa er god, til tross for 70 år som røyker. Riktignok har han både kols og astma, men sier han er heldig som i liten grad er plaget av disse sykdommene.

– Litt kols og astma har jeg hatt, men det har ikke sjenert noe særlig. Til å ha røykt i 70 år føler jeg ikke det har skadet meg noe særlig. Jeg føler meg i god form, sier 87-åringen.

Han har vært dyrlege i Gudbrandsdalen i 48 år, men bor nå igjen på Hidra hvor han vokste opp.

Motivasjon og optimisme

Til andre som vurderer å slutte forteller Jacobsen at motivasjon er nøkkelen.

– Man må sørge for å være godt motivert og ha lyst til å slutte. I tillegg må man være optimist og tro at det nytter, sier Jacobsen.