Studentsamspill ble platedebut

Sandras spilling med studentervenner ble til et band. Nå platedebuterer kristiansandsbaserte Sandra Borøy med egne låter.

Startet som studentprosjekt.

Det er fire år siden Sandra Borøy begynte samarbeidet med sine studievenner på rytmisk linje ved Universitet i Agder. Selv er hun låtskriver og sanger og er i gang med mastergrad i rytmisk sang.

– Jeg ønsket å finne ut hva som skjer med låtene mine når andre musikere kommer med innspill, forteller Sandra. Og nå er hun og bandet ute med plata «Sus».

Ny "twist"

Med på laget er Jonas Dyrstad Valberg (gitar), Guttorm Strande Syrrist (bass) og Jonatan Schanke Eikum (trommer). Musikerne hevder at de har funnet en spennende måte å jobbe frem musikken på.

– Selv om Sandra kommer med sine tekster og melodier skjer det noe med dem i øvingsrommet, sier Jonas. – Noen ganger blir det noe helt nytt når gitaren kommer inn i bildet.

– Måten vi jobber på gjør at hele bandet får et eierskap til musikken, legger Guttorm til.

Tekster er viktig for meg, og det har vært en fin erfaring å skrive på norsk. Det blir mer ekte og nakent da

Sandra Borøy

Musikalsk cocktail

Sandra forteller at det var faren hennes som introduserte henne for jazzen, mens hun var i tenårene.

– Og siden har den musikkformen ligget mitt hjerte nær, smiler hun. Jonas skyter inn at selv om de har jazz i bunnen, er musikken deres en blanding av jazz, pop og rock.

– En musikalsk cocktail, forklarer han.

Jonas Dyrstad-Sandra Borøy-Guttorm Strande Syrrist
Foto: Janna Aateigen / NRK

Musikk på morsmål

Sandra skriver tekster på morsmålet.

– Tekster er viktig for meg, og det har vært en fin erfaring å skrive på norsk. Det blir mer ekte og nakent da, noe som også er en utfordring, sier Sandra som skriver både om personlige opplevelser og om andres erfaringer.

Men debutplata til Sandra Borøy inneholder også noen spor helt uten tekst. – Noen ganger snakker musikken for seg selv, og det lar vi den få lov til på debutplata vår, sier Sandra Borøy.

HØR:

– Ingen dikkedarer og staffasje

Her er anmeldelsen fra SørlandsScenens musikkanmelder Øyvind Nyvoll:

– Denne utgivelsen er godt plassert i en Norsk jazztradisjon. Sandras stemme er ganske direkte og ikke tildekket med dikkedarer og staffasjen.

Øyvind Nyvoll

Øyvind Nyvoll er NRK Sørlandets musikkanmelder.

Foto: Janne Aateigen / nrk

– Det fungerer veldig godt i dette lydbildet som i utgangspunktet er konstruert av enkle, nesten minimalistiske musikalske elementer, sier Nyvoll.

Han synes bandet lyder fint og mener de unge musikerne spiller godt sammen, i tillegg til at de trakterer sine instrumenter godt.

– Sandra Borøy tar sjanser og har laget en ærlig og velfungerende debutplate som appellerer til meg på flere plan, konkluderer han, og gir plata «Sus» av Sandra Borøy 8 av 10 oppnåelige poeng.