NRK Meny
Normal

Studenter flytter inn i brannfeller

Brannvesenet får i disse dager mange henvendelser fra bekymrede studenter som frykter for brannsikkerheten i leiligheten de skal flytte inn i. Her er tingene du bør se etter.

Røykvarsler

Noe av det første du bør gjøre når du flytter inn i en hybel eller leilighet er å sjekke om det finnes brannvarsler og rømningsvei, ifølge brannvesenet. Ukentlig får de henvendelser fra studenter som er bekymret for brannsikkerheten i leiligheten de skal flytte inn i.

Foto: Falch, Knut, Knut Falch / SCANPIX

– Dessverre så har vi altfor mange tilfeller der det leies ut leiligheter som ikke har god nok brannsikkerhet, sier Hans Arne Madsen til NRK. Han er leder for forebyggende avdeling hos Kristiansands-regionen brann og redning.

Hans Arne Madsen

Hans Arne Madsen i brannvesenet sier de i disse dager får mange henvendelser fra bekymrede studenter og foreldre.

Foto: Lars Eie / NRK

Hver eneste uke i disse dager får brannvesenet flere henvendelser fra bekymrede studenter som føler seg usikre i hybelen eller leiligheten de har fått tak i.

Får mange henvendelser

– I den perioden vi er inne i nå, rett før studiestart, får vi gjerne to til tre henvendelser i uken, forteller Madsen til NRK.

Han forteller at han ser mye han ikke liker og at det er all grunn til å være skeptisk.

– Hvis du flytter inn i en leilighet og oppdager at du har få eller ingen reelle mulighet for å rømme dersom det begynner å brenne, er sikkerheten for dårlig, sier han.

Det er nemlig mangel på rømningsveier, fravær av brannvarslere og dårlig elektrisk anlegg som er blant de vanligste årsakene til at hybler og leiligheter på leiemarkedet er skumle brannfeller.

Forbrukerrådet: – Kan annullere avtalen på dagen

Også Forbrukerrådet får mange henvendelser i august og september på leiligheter og hybler som ikke er sikret godt nok.

Eirik Nyberg

Eirik Nyberg i Forbrukerrådet forteller at du har rett til å annullere en leieavtale på dagen dersom du oppdager vesentlige mangler ved brannsikkerheten.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Leder av Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg, sier det er viktig å huske på rettighetene du har dersom du oppdager mangelfull brannsikring i den nyleide hybelen eller leiligheten.

– Dersom du finner mangler ved brannsikkerheten, for eksempel at det ikke er rømningsvei fra soverommet, kan dette være en vesentlig mangel som gjør at man kan annullere avtalen med huseier på dagen, sier Nyberg.

Han forteller at dette oftest skjer for studenter som bor i en by og som flytter til en annen by for å studere.

– Det er ikke alltid så lett å få undersøkt om leiligheten har god nok brannsikring. Noen flytter fra andre steder i landet og har kanskje ikke sett hybelen de skal flytte inn i.

– Vær skeptisk

Det er ikke bare studenter i Kristiansand som tar kontakt med brannvesenet. De får også henvendelser fra studenter i Lillesand, Grimstad og Arendal.

I tillegg er det flere foreldre som tar kontakt etter å ha sett hybelen eller leiligheter der barna deres skal bo, forteller Madsen i brannvesenet.

Han understreker at en stor del av det private leiemarkedet oppfyller kravene til god brannsikkerhet. Han ber likevel studenter som er på vei inn i leiemarkedet om å undersøke leiligheten nøye før de flytter inn.

– Sjekk om det er røykvarslere og om det finnes en alternativ fluktvei dersom det skulle begynne å brenne. Finnes ikke dette, bør du være skeptisk. I slike tilfeller bør du ta kontakt med brannvesenet.