NRK Meny
Normal

Strid rundt Raet Nasjonalpark

Den planlagte nasjonalparken i Aust-Agder krymper for mye dersom det politiske flertallet i Arendal får det som de vil, mener Arbeiderpartiet og SV.

Det planlagte Raet Nasjonalpark krymper inn til ingenting dersom det politiske flertallet i Arendal får det som de vil. Det hevder Arbeiderpartiet og SV etter at saken kom opp i dag.

Raet nasjonalpark strekker seg fra kysten i Grimstad og inn i Telemark. Raet ligger på den store grusryggen som for 10.000 år siden ble avsatt da isen trakk seg tilbake etter siste istid. Valøyene utenfor Fevik blir en del av den nye nasjonalparken.

Gruppeleder i SV, Rune Sævre, mener de foreslåtte grensene burde ha gått lengre innover land.

– Grensene er lagt i saltvannssonen. Det er bare én prosent av totalarealet i nasjonalparken som er på land, og resten er i sjøen. Skal vi ikke vise frem nasjonalparken? spør han.

I dag startet den politiske behandlingen av saken i Arendal kommune, og det er stor uenighet om hvor grensene for nasjonalparken bør gå.

– Urimelig at grunneiere mister råderett

Et flertall av høyrepartiene, Venstre og Senterpartiet, ønsker i større grad å skåne grunneiere og landområder fra det sterkeste vernet.

Rune Sævre (SV)

Rune Sævre (SV).

Foto: Svein Sundsdal

– Det er store grunneiere her som mister hele råderetten over strandlinja si. Det synes vi er urimelig fordi vi ønsker selvsagt en nasjonalpark der alle er fornøyd, sier bystyrerepresentant Roar Gundersen (H) i Arendal kommune.

Flere grunnereiere mener Staten tar seg til rette og nærmest konfiskerer private landområder til Raet.

Mener trekkplasteret kunne blitt større

Gundersen mener parken vil ha et stort mangfold selv om hoveddelen ligger i sjøen.

– Parken vil ha et såpass stort mangfold at det ikke skal være noen fare i det hele tatt, mener han.

Roar Gundersen

Bystyrerepresentant Roar Gundersen (H).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Tilhengerne av vern avviser dette, og mener parken er avhengig av disse landområdene.

– Vi mener det ikke er motstridende interesser her. Det finnes miljøkvaliteter lengre inn på land som vil gi et enda større trekkplaster for nasjonalparken, sier Sævre i SV.