– Det stilles andre krav til herrefotball enn damefotball

Det vil koste Grimstad kommune flere hundre tusen kroner å gjøre Levermyr stadion klar for 1. divisjonskamper til våren.

Levermyr stadion

Det som var godt nok for Amazon i Toppserien, holder ikke når Jerv skal spille kamper i 1. divisjon, ifølge NFF.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I april debuterer Jerv i 1. divisjon. I den forbindelse må klubbens hjemmebane, J.J Ugland stadion Levermyr, oppgraderes på flere felt.

Ove Bach

Bygartner i Grimstad, Ove Bach.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Det til tross for at Amazon Grimstad i dag spiller sine hjemmekamper i Toppserien på samme stadion.

Kravene til herrefotball i den nest øverste divisjonen er nemlig langt strengere enn kravene til kvinnefotball i den øverste divisjonen.

Bygartner i Grimstad, Ove Bach, hadde nylig med Norges Fotballforbund på befaring på Levermyr stadion og fikk kravene på bordet.

– Det stilles andre krav til herrefotball enn damefotball, ja, sier Bach.

TV-sendinger viktigst

Det kravet som må løses først, er en plattform man kan filme fra.

– Den største utfordringen er å kunne få til ordentlige TV-sendinger fra Levermyr. Det trengs en hovedstand for TV-overføring og det koster penger, men vi er i gang med å se på hvordan vi kan løse det, sier Bach.

Om 14 dager planlegger han å ha ei løsning klar som kan presenteres for TV2 og NFF. Hvor på stadion denne plattformen blir, betyr mye for hvordan resten av stadion organiseres.

– Toppserien og 1. divisjon har forskjellige krav, blant annet til stadion. Det har NFFs Forbundsstyre og klubbene selv bestemt. Noe av grunnen er kommersielle forskjeller, hvor blant annet alle kampene i 1. divisjon vises på TV eller nett, sier Ole Myhrvold i NFF.

Ikke nok å polstre diskosbanen

I tillegg må diskosburet som brukes i friidrett flyttes noen meter bort fra fotballbanen for å oppfylle kravene.

For kamper i Toppserien har man ifølge Bach lagt matter foran diskosburet, men det var uaktuelt for NFF å godta. Dermed må diskosbanen nå flyttes bakover i retning kirka.

– Vi har i våre sikkerhetsbestemmelser, turneringsbestemmelser og i klubblisensen krav om at sikkerhetssonene skal være helt fri for fysiske hindringer. Dette gjelder alle baner på alle nivåer. Her er ikke våre klare krav fulgt, sier Myhrvold.

Lys og varme

Da Jerv rykket opp fra 2. divisjon, visste bygartneren at det ville bety nye krav.

– Kravet til sitteplasser på stadion er 500 for Amazon, men for Jerv 800, så vi må ha 300 ekstra sitteplasser.

– Vi får også krav om sterkere lys på stadion, vi må ha lys med 800 lux styrke.

I tillegg ligger det i kortene at Levermyr må få undervarme på banen for å sikre at banen er spilleklar til våren.

– Det er ikke krav om undervarme. NFF har bare sagt at vi har ansvar for at banen er spilleklar til våren, sier Bach.

Han regner med at de vil få dispensasjon for disse to siste kravene det første året.

– Men vi må levere en plan for hva vi skal gjøre for å innfri kravene. Forrige uke satte vi i gang å se på praktiske løsninger.

God utvikling

Myhrvold i NFF sier de i forbundet har hatt flere møter og befaringer på Levermyr stadion i de årene Amazon har spilt i Toppserien. I denne perioden har det skjedd en meget god utvikling av anlegget, blant annet med et nytt tribunebygg som er tilpasset selv Tippeligaens krav, og rehabilitert spillebane.

– Det at det hele tiden skjer en utvikling, er det viktigste for oss. Amazon har nå oppfylt de fleste lisenskravene til infrastruktur, selv om enkelte mindre krav fremdeles ikke er oppfylt.

– Det er klubbenes plikt å tilfredsstille de krav som gjelder til et stadionanlegg på det nivå klubben har lag. NFF administrerer 112 klubber, og har ingen mulighet til å følge opp alle disse så ofte som vi skulle ønske. Vi konsentrerer oss om anlegg med de største mangler, nyopprykkede lag, og der vi får henvendelser om mangler, sier Myhrvold.