Streik eller stryk: – Står overfor et dilemma

Skoleelever tør ikke streike fordi de er redde for at streikefravær fører til karakterstryk.

Elever Vågsbygd VGS

Magnus Nygaard (f.v), Dara Obaid, Vilde Ribu og Sol Råbu. Bare Dara har bestemt seg for å delta på fredagens streik.

Foto: Mathias Hamre

– Jeg syns streiken er en god ting. Men jeg kan ikke streike selv, for da går jeg over fraværsgrensa, sier Frans Lund Weisser ved Tangen videregående skole i Kristiansand.

Fravær må registreres

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) har tidligere sagt til NRK at fravær i forbindelse med skolestreikene må registreres.

– Det er et flott engasjement for klimaet som bør heies fram. Men dersom man som skoleelev skal streike, så kan man ikke få gyldig fravær, sa han for en uke siden.

LES: Kunnskapministeren: – Streik gir ikke gyldig fravær, selv om det er for klimaet

Frans Lund Weisser

Fraværsgrensa hindrer Frans Lund Weisser i å streike for klimaet.

Foto: Geir Egeland

Politisk fravær

Politiske ungdomspartier har engasjert seg i forkant av streiken, og på et Facebook-arrangement har lederen av Agder AUF lagt ut følgende innlegg:

" (...) her kommer en liten glad nyhet. For dere som er med i AUF vil dere kunne få politisk fravær som er gyldig fravær for denne streiken!! (...)
Er du ikke medlem? Prøv å ta kontakt med læreren din, eller hvis du har vurdert å melde deg inn i AUF - så er dette en gylden mulighet. "

Utklipp fra Facebook

Dette innlegget ble publisert Facebook-arrangementet Skolestreik for klima - Arendal.

Fylkessekretær Mona Dia understreker at innlegget nå er fjernet fra Facebook.

– Nei, dette er ikke for å skaffe medlemmer, men for at de som er medlemmer skal være klar over at de uansett ikke kan få ugyldig fravær.

Full forvirring

Magnus Nygaard er leder i Agder Sosialistisk Ungdom, men skolen hans har gitt beskjed om at klimastreiken ikke teller som politisk fravær, selv om det er i regi av en politisk organisasjon. Nå er han i tvil om han tar sjansen på å streike.

– Vi hadde en streik første fredagen i mars. Da fikk jeg først dokumentert fravær, og så ble det trukket igjen. Det gjør at jeg nesten har for høyt fravær i et fag.

Dara Obaid er også aktiv i ungdomspolitikken, og får heller ikke dokumentert streike-fravær som politisk fravær. Det hindrer henne ikke i å streike.

– Jeg kommer helt sikkert til å streike i morra. Alle som har mulighet til å streike burde gjøre det. Det er en veldig viktig sak som alle egentlig burde være med på.

Dilemma

– Jeg står overfor et dilemma. Jeg får ikke stryk dersom jeg streiker, men jeg vet jo ikke om jeg vil trenge muligheten til å ha fravær senere, sier Sol Råbu, også hun elev ved Vågsbygd videregående skole i Kristiansand.

Maria Schjøll, elev ved Tangen videregående skole, tror mange ville utnyttet et eventuelt fritak fra fraværsgrensa.

– Jeg føler også det er mange som vil delta for å slippe skolen. Det er veldig forskjell på de som vil delta av politiske grunner, og de som bare vil ha fri.

Maria Schjøll

Maria Schjøll tror mange ville utnyttet et eventuelt fritak fra fraværsgrensa.

Foto: Privat