NRK Meny
Normal

Støtter tvangsmating av asylsøker

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder mener det var riktig av sykehuset i Arendal å tvinge væske og næring i den sultestreikende kvinnen som er innlagt ved sykehuset.

Anne Sofie Syvertsen

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder gir sin fulle støtte til sykehuset i Arendal som har valgt å tvangsmate en kvinne som har sultestreiket i over tre uker.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

En kvinnelig asylsøker har vært innlagt ved sykehuset og har sultestreiket i over tre uker på grunn av avslag på asylsøknaden og et utsendelsesvedtak.

Sørlandet sykehus besluttet torsdag å tvinge væske og næring i den sultestreikende asylsøkeren i Arendal.

Sykehuset valgte å tvangsmate kvinnen, fordi de var usikre på om kvinnen hadde fått med seg den siste utviklingen i asylsaken hennes.

Utlendingsnemnda har bestemt at utsendingsvedtaket skal vurderes på nytt.

Helt nødvendig

– Det var helt nødvendig av sykehuset å gjøre dette nå, sier Syvertsen til NRK.

Hun mener det er riktig og viktig at sykehuset ønsker å sikre seg at kvinnen er så bevisst at hun forstår at utsendelsesvedtaket skal behandles på nytt.

– Slik som jeg leser bildet så har sykehuset ikke besluttet å stoppe aksjonen, men å sikre seg at hun har forstått budskapet og forstått rekkevidden av det hun gjør i forhold til de ønsker og mål som kvinnen har, sånn at de er sikre på at det er hennes vilje å fortsette en sultestreik, sier Syvertsen.

Hun tror ikke sykehuset har gitt etter for press i denne saken.

– Nei jeg tror ikke sykehuset gjør dette ut ifra egne hensyn. Jeg tror de gjør dette for å være sikre på at de gjør pasienten rett og i forståelse med familien for øvrig, sier hun.

Respekterer kvinnen

Sørlandet sykehus mener de respekterer kvinnes rett til å sultestreike selv om de har valgt å tvinge næring i kvinnen.

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus sier de vil gi kvinnen næring helt til sykehuset er sikre på at kvinnen forstår at asylsaken skal behandles på nytt.

– Vi respekterer fortsatt pasientens rett til å sultestreike. Men hele tiden må vi vurdere om en pasient er i stand til å ta til seg endrede premisser, det vil si om vedkommende er alvorlig overbevist, slik loven forutsetter. Nå er vi i tvil. Derfor må vi inntil videre gi pasienten væske og næring, sier Engstrand.