Større interesse for hytter i koronatiden

Til tross for en periode med hytteforbud har det blitt solgt flere fritidsboliger så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Hytte i Randesund. Flere kjøper hytter under koronakrisa.

Eiendomsmeglere på Sørlandet melder om flere enn normalt på budlistene, og hytter som selges godt over takst.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg tror det blir fullt trykk fremover, for vi har mange fine hytter ute. Responsen på det vi har lagt ut har vært veldig god, sier eiendomsmegler Kjetil Lossius hos Sørmegleren i Kristiansand.

Alle de største eiendomsmeglerselskapene på Agder melder om stor interesse for fritidsboliger for tiden. Markedsanalyseforetaket Prognosesenteret bekrefter at hyttemarkedet går godt i hele landet.

– Mens hytteforbudet varte, var det naturlig nok stans i markedet, men det ser ut til å ha kommet seg raskt tilbake så snart forbudet ble opphevet, sier sjeføkonom Nejra Macic.

Så langt i år er det solgt 4,5 prosent flere fritidsboliger sammenlignet med samme periode i fjor. Både gjennomsnittsprisen og medianpris har økt med 8 prosent.

– Fjellhytter har hatt sterkest prisvekst. Det kan forklares med at vi har lagt bak oss vintersesongen. Fremover venter vi sterkere prisvekst for sjøhytter, sier Macic.

Nejra Macic

Nejra Macic fra Prognosesenteret sier at mange som har hatt planer om å kjøpe fritidsbolig i utlandet, kanskje heller vil kjøpe i Norge nå.

Foto: Pressefoto / Prognosesenteret

Mange velger Norge

Hun forteller at 75.000 nordmenn hadde planer om å kjøpe fritidsbolig i utlandet før koronautbruddet. Økonomen tror en del av disse nå vil velge hjemlandet i stedet.

– Den norske kronen svekker seg, og det gjør det relativt sett dyrere å kjøpe fritidsbolig i utlandet. Samtidig har vi fått flere rentekutt i Norge.

Meglerne på Sørlandet som NRK har snakket med forteller om uvanlig stor hytteinteresse.

En eiendomsmegler opplevde på sist hyttesalg å ha 26 interesserte på budlista. Det er langt mer enn normalt.

En annen forteller at han fikk et bud på en halv million over takst, usett, før visning.

Nydelig utsikt fra hytte på Sodefjed/Randesund.

Flere hytter på Sørlandet har langt flere interessenter enn vanlig.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Spent på sommeren

NRK møter megler Kjetil Lossius utenfor en hytte i Randesund i Kristiansand som ligger ute til salgs for 5,5 millioner kroner.

– Foreløpig er vi bare i starten på hyttemarkedet ved sjøen. Vi er spent på hvordan sommeren blir, men det ser veldig bra ut, sier Lossius.

Hvem kjøper hytte nå?

– De som har vært på jakt etter hytte ved sjøen og de som skal ha sommerferie hjemme. Korona-situasjonen gjør at det blir hjemmesommer for mange. Dette – kombinert med veldig lave renter – gjør sitt til at mange nå ser sitt snitt til å få kjøpt seg en hytte.

– Spekulerer de som selger i pris nå?

– Nei, det opplever jeg ikke, sier Lossius. Jeg møter folk på visninger nå, som jeg også traff for to år siden, så det er mange som tenker seg godt om.

Kjetil Lossius, eiendomsmegler.

Eiendomsmegler Kjetil Lossius har merket at folk ønsker å kjøpe hytte for å feriere i hjemlandet i sommer.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Åtte budgivere på én hytte

En annen eiendomsmegler på Sørlandet, nærmere bestemt i Tvedestrand, opplevde sist uke en enorm interesse for en hytte fra 1964 med bruttoareal på 51 kvadratmeter.

Mer enn 100 interessenter satte seg på liste.

Agderposten fortalte at åtte budgivere kjempet om hytta som gikk godt over prisantydningen på 2,75 millioner.

– Folk er nok lei av å sitte inne, og vil ha hytte i sommer. Bruke Sørlandet og det skjærgården har å by på, fortalte megleren til avisen.

Også Nejra Macic tror hytter ved sjøen vil få en stor oppsving i tiden fremover.

– På lengre sikt venter vi at etterspørselen etter sjøhytter vil øke langt mer enn tilbudet slik at det vil oppstå et sterkere prispress på disse hyttene.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 23.01.2021
2 120
Smittede/uke
129
Innlagte
544
Døde
71 971
Vaksinerte