– Her kommer verdens største, grønne datalagringssenter

Kommunestyret i Vennesla har i kveld sagt enstemmig ja til reguleringsplanen for Støleheia, hvor det er planlagt et gigantisk datalagringssenter.

Støleheia Vennesla fra luften

På Støleheia i Vennesla er byggingen av datalagrinsssenter allerede i gang.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Området som skal regulereres er på 3000 mål. Ordfører Torhild Brandsdal sammenligner det med Silicon Valley i USA.

– Man kan tenke ti Silicon Valley på dette området. Det er større enn arealet for hele Sørlandsparken, sier Vennesla-ordføreren.

Nærbø og Brandsdal

Peder Nærbø, her sammen med ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal etter at reguleringsplanen ble enstemmig vedtatt torsdag kveld.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Grunnen til at jeg bruker disse sammenligningene er fordi dette er tenkt til å bli verdens største datalagringssenter basert på grønn energi.

Nasjonal betydning

Bransdal tror dette vil bety mye for Vennesla kommune, men også for Norge.

– Dette tror jeg er begynnelsen på den nye industrireisingen i Norge. Vi har jo vannkraften som er evigvarende, og den er grønn, så dette er begynnelsen på noe stort for Vennesla og også for Sørlandet. Og jeg tror også det kan få nasjonal betydning.

Man ser jo at oljeindustrien bygges ned, her kan man starte med industri basert på grønn kraft.

Torhild Bransdal
Illustrasjon av datalagringssenter Vennesla

Illustrasjon av datalagringssenter i Vennesla.

Foto: Bulk Infrastructure

Dimensjonen betyr mye

– For å få dette til å bli et internasjonalt knutepunkt, må det være plass til mange forskjellige aktører som kan ligge inne på området. Så dimensjonen betyr veldig mye, sier Peder Nærbø i Bulk Infrastructure.

– Vi har dimensjonert infrastrukturen både til og fra området for et mye større anlegg enn det vi kan bygge på dagens regulerte 100 mål, forteller han.