Stormen kan føre til kaos for reisende

Stormen på julaften er på grensen til ekstremvær. Det kan bety kaos for reisende.

Vær og føre

Reisende på Sørlandet må belage seg på å bruke god tid på reisen hjem til jul.

Foto: montasje / NRK

  • Sjekk været på yr.no!

Ifølge Meteorologisk institutt er den varslede stormen julaften på grensen til ekstremvær. Et stort lavtrykk bygger seg opp i Atlanterhavet, og beveger seg raskt østover.

– Julaften blir søkkvåt. Det ser absolutt ut til at Sørlandet skal få føling med stormen, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

Stormsenteret skal passere de britiske øyene lille julaften, før det velter innover Sørlandet.

Ber bilister ikke stresse

Meteorologen fraråder folk å prøve å krysse fjellet i Sør-Norge på julaften. Når det gjelder E18 og E39 følger Statens vegvesen situasjonen tett.

– Vi er godt forberedt. Vi har fått varslene og følger situasjonen nøye. Vi vet jo aldri hvor mye det kommer, sier vegsjef i Vest-Agder Johan Mjaaland til NRK.no.

Uansett ber han bilister som skal ut å kjøre på julaften om å bruke god tid. For det kan komme store mengder med vann i veibanen.

Folk må ta hensyn til vannet. Faren for vannplaning øker kraftig med så mye nedbør. Ikke stress og ta det med ro. Kjør heller en halvtime før, sier han og legger til:

– La oss håpe vi får resten av julehelga uten stygge ulykker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Superspeed ble liggende til kai.

Superspeed ble liggende til kai i Kristiansand da stormen herjet for noen uker siden. Color Line tror ferga vil gå som normalt i romjula.

Foto: Thomas Sommerset/NRK

– For en gangs skyld er jeg ikke så opptatt av været, sier linjedirektør Odd Grønberg i Color Line.

Det har vært en hektisk førjulstid for Grønberg. I starten av desember måtte han kansellere flere fergeturer mellom Kristiansand og Hirtshals. Color Lines ferge Superspeed skal uansett ikke gå julaften så Grønberg er ikke spesielt bekymret.

– Superspeed skal først gå fra Kristiansand første juledag på ettermiddagen. Ut ifra det jeg har sett skal det ikke være noe problem å komme over til Danmark da, sier han.

Spent på vindretningen

På Kristiansand lufthavn Kjevik er de klare for å ta vurderinger, men foreløpig ser det lovende ut.

– Vi må se på vindretningen, men det ser ikke så ille ut. Det er jo opp til pilotene også, sier lufthavnsjef Thomas Langeland.

Uansett er det redusert trafikk både julaften og første juledag til og fra flyplassen.

Toget går som normalt

Også hos NSB følger de værsituasjonen nøye. De har en informasjonsvakt døgnet rundt som skal melde fra til reisene om noe skulle skje. Men slik som situasjonen ser ut nå vil togene gå som normalt.

– Ut ifra det vi kan se vil det ikke føre til problemer, men man vet jo aldri. Om det kommer store mengder nedbør kan det føre til ras, men det kan vi jo ikke forutse, sier markedsansvarlig i NSB Dag Brekkan til NRK.no.

– Om det skulle skje noe vil det selvsagt bli satt opp alternativ transport, legger Brekkan til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tre over vegen i Birkenes

Slik så det ut på veien til Birkenes da stormen herjet Sørlandet tidlig i Desember. Flere trær veltet over strømledninger på Agder. Nå gjør Agder Energi alt de kan for å hindre strømløse kunder på julaften.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Gjør alt for å hindre strømstans

Det kan nok være enkelte huseiere som sover litt dårligere enn vanlig natt til julaften. Uvær har ført til mange strømløse kunder de siste årene. Under stormen tidlig i desember opplevde flere titusener å miste strømmen.

Nå øker Agder Energi beredskapen på julaften.

– Uværet ser ut til å treffe oss i natt og formiddagstimene på julaften. Vi skal ha nok folk som kan få strømmen tilbake om den forsvinner, sier kommunikasjonsdirektør Agder Energi Christian Altmann.

– Julaften er en spesiell dag for mange og vi ønsker at kundene våre skal få lys på juletrærne. Vi skal gjøre alt vi kan for at ingen skal være strømløse denne dagen, lover han.