NRK Meny
Normal

Støtter OL-boikott

Han produserer alle klærne i Kina. Nå ønsker Stormberg-sjefen OL-boikott.

klesproduksjon i Kina
Foto: NRK

Steinar J. Olsen

Steinar Olsen.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Leder av klesprodusenten Stormberg i Kristiansand, Steinar Olsen, ønsker en norsk boikott av åpningsseremonien under OL i Kina.

Stormberg produserer alt tøyet i Kina, og tror en boikott vil bety mye for menneskerettighetene i landet.

- Jeg tror kinesiske myndigheter synes det er veldig ubehagelig at det pågår en debatt om dette. De vil føle det som et stort prestisjenederlag hvis mange uteblir, sier han.

Vil påvirke forholdene

Derfor tror klesprodusenten at en boikott vil vil føre til endringer til det bedre - om ikke på kort sikt - så i et lengre tidsperspektiv.

- Et massivt press fra Vesten og en eventuell boikott vil på kort sikt føre til at myndighetene føler at de taper ansikt, men på lengre sikt vil det kunne føre til endringer, sier Olsen.

Dårlige årbeidsvilkår

2 000 kinesere arbeider for Stormberg i Kina. Men de lokale fabrikkeierne har ofte liten forståelse for det norske fokuset på menneskerettigheter.

- Det kan være alt fra for mye overtidarbeid, manglende frihet til å forlate arbeidstedet, eller arbeidere som blir innelåst etter arbeidstid. Derfor er det viktig for oss å sørge for at de får bedre arbeidsvilkår, sier Olsen.

Han er ikke i tvil om at arbeiderne kan få det bedre dersom Norge sammen med flere land boikotter åpningsseremonien i OL for å markere sin protest mot forholdene i Kina.