NRK Meny
Normal

Storkontrakt til Setesdal-bedrift

Det Bygland-baserte selskapet FlexiCat har sikret seg en kontrakt verdt 200 millioner kroner.

Båt fra byglandsfirmaet FlexiCAT

Båten som er åtte meter lang, fem meter bred, produsert i glassfiber på Evje - kan transporteres verden rundt i kontainer.

Foto: FlexiCAT

Selskapet som i dag bare har tre ansatte, skal levere 14 modulbaserte båter til en organisasjon i Kongo.

Styreleder i FlexiCat AS, Terje Sømme, er svært fornøyd.

– Vi har inngått en kontrakt på å levere 10 fiskebåter, 2 forskningsfartøy og 2 lektere med manøvreringsfartøy. Det sier styreformann i FlexiCat AS, Terje Sømme.

Han er storfornøyd.

– Det er litt som Espen Askeladd som reiser ut og kommer tilbake med halve kongeriket, sier Sømme.

Båter i biter

Fartøyene kan deles opp i elementer og enkelt fraktes verden rundt - og de kan enkelt monteres. Prototypen er støpt på Evje hvor båtene skal bygges.

– Alt er i elementer, som kan plukkes fra hverande og transporteres i kontainere - litt som Lego eller Ikea-møbler, sier Sømme.

Fartøyene skal brukes i et forskningsprosjekt i Kongo-elva og store innsjøer som blant annet Lake Tanganika. Her skal fiskeforekomsten kartlegges.

Kan sikre en presset båtindustri

Sømme håper kontrakten med Kongo vil føre til ringvirkninger og sikre en god fremtid i flere år for båtindustrien på Evje. Det er ventet at kontrakten vil skape flere nye arbeidsplasser i Nedre Setesdal.

Ordfører i Bygland gleder seg over at storkontrakten er i havn.

– Dette handler om lokale og regionale arbeidplasser og det handler om utvikling i Konge, et land som trenger en positiv utvikling, sier ordfører Knut A. Austad.

De første fartøyene kan dersom alt går etter planen leveres til Kongo mot slutten av året.