NRK Meny
Normal

Kopierer produkter

Flere bedrifter taper penger på utenlandske piratkopier.

Stormberg

Turtøyspesialisten Stormberg er en av flere sørlandsbedrifter som er rammet av kopieringen.

Foto: Christina Tellefsen / NRK

Flere bedrifter på Sørlandet har problemer med piratkopiering.

Blant annet er sportsgrossisten Scan Trade og turtøyspesialisten Stormberg rammet av kopieringen.

Geir Tønnesland

Geir Tønnesland i Scan Trade viser fram et kopiert produkt som Tollvesenet har beslaglagt.

Foto: Christina Tellefsen / NRK

- Her har vi en norsk landslagstrøye, som er kopiert etter et av våre design. Den ble stoppet av Tollvesenet i Oslo, sier Geir Tønnesland og holder fram ei T-skjorte merket med Carew.

Tønnesland er daglig leder ved sportsgrossisten Scan Trade i Vennesla. I sommer ble 2 500 piratkopierte landslagsdrakter tatt i tollen, noe Tønnesland liker dårlig.

- Vi fikk stoppet hele importen av denne drakta ved hjelp av en god advokat. Å stoppe slike store volum av piratkopier er viktig for oss, for vi mister salg av originalprodukter, som vi betaler penger for å få lov til å lage. Dette er et problem.

Ser mange piratkopier

Tønnesland forteller at piratkopier ofte selges i små, spesielle butikker, og ofte på Østlandet. Landslagsdrakter og andre landslagseffekter er blant det som er mest populært å kopiere.

- På hver eneste landskamp ser vi folk som selger uoriginale produkter utenfor arenaen, men de står såpass langt unna at det ikke er lov til å gripe inn.

Han sier det ofte er vanskelig å finne ut hvem som står bak ulovlighetene.

- Vi har antagelser og teorier på hvordan det foregår. Mye av piratkopieringen foregår i Asia. Men det er vanskelig for oss å kontrollere, så vi må la de store merkene orden opp i dette internasjonalt, sier Tønnesland.

Har fått erstatning

Steinar Olsen, daglig leder i turtøyprodusenten Stormberg, forteller at også de har opplevd en del tilfeller av kopiering.

Steinar Olsen

Steinar Olsen i Stormberg fikk stanset en billigkjedes salg av Stormberg-kopier.

Foto: Christina Tellefsen / NRK

- Det oppdager vi ved at vi kartlegger Stormberg-produkter som blir solgt i markedet. Oppdager vi at våre produkter selges gjennom forhandlere som ikke er registrert tar vi fort tak i det. På den måten har vi oppdaget en del tilfeller av piratkopiering, sier Olsen.

Av Stormbergs produkter er det ofte bestselgere som fleecejakker som blir kopiert.

- De har kopiert modellen hundre prosent, men har satt på et annet merkenavn, skrevet med samme type bokstaver som vi bruker. Alt fra sømmer, stoff og farger er helt identiske. Vi fikk stanset salget av jakker og bukser, og fikk også en erstatning fra billigkjeden som solgte kopiproduktet, sier Olsen, som ser alvorlig på kopieringen.

Han understreker at man lettest unngår å kjøpe slike kopier ved å handle i sportsbutikker.

- Får man tilbud om merkevarer gjennom mer usikre salgskanaler, som lagersalg, messesalg og konkurssalg, så kan man kanskje være noe mer skeptiske til om det er ekte merkevare, sier Olsen.