Hopp til innhold

Storbrann i Kristiansand sentrum

Brannvesenet har ved 6-tiden kontroll over brannen. Tre bygninger er trolig totalskadd, og flere titalls personer er evakuert.

Brannruin Henrik Wergelandsgate
Foto: Odd Rømteland / NRK

I flere timer har brannfolk jobbet med å slukke en kraftig brann i Kristiansand sentrum.

Det var bygninger i Henrik Wergelands gate, like ved Vestre Strandgate, som brant. Nødetatene ble varslet om brannen rundt klokken 02, og det brant kraftig på stedet da brannvesenet kom til stedet.

– Meldinger fra brannvesenet er at de har kontroll i den forstand at den ikke vil spre seg ytterligere, sier operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt ved 06-tiden.

Nå blir det etterslukking og etterkontroll til brannen er helt slukket. Vi vet ikke noe om årsaken til brannen, da vi kom til stedet var det fullt overtent, sier utrykningsleder Geir Klev i brannvesenet.

Etterlyser vitner

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hvordan brannen startet. Men de er i gang med etterforskning. Krimteknikere har vært på stedet og vil fortsette å jobbe utover søndagen.

Man ønsker nå å komme i kontakt med personer som var i området da brannen brøt ut rundt klokken 03.00 natt til søndag, og som kan ha opplysninger i saken.

Politiet har allerede snakket med vitner som forteller at de har sett to personer løpe fra Henrik Wergelands gate opp mot Kirkegata da brannen brøt ut. Dette er opplysninger politiet betegner som svært interessante, og de ønsker å komme i kontakt med andre som kan ha informasjon i saken.

Et hus helt nedbrent

Flere bygninger ble evakuert. Et av dem er Thon Hotel Kristiansand.

– Henrik Wergelands gate 5 er helt utbrent. Nummer sju og ni og et lagerbygg i bakgården mot Christian IVs gate er trolig totalskadet i brannen, forklarer vakthavende brannsjef Hans Arne Madsen.

– Vi mener nå at vi har ved 6-tiden stanset brannen i overgangen mellom Henrik Wergelands gate nummer sju og ni, sier han.

Ved 06-30-tiden drives det etterslukking på stedet.

En politimann ble lettere skadet i forbindelse med brannen. Han skal ha fått noe bygningsmasse over seg. Han ble kjørt til legevakten, men kom raskt tilbake på jobb igjen. Det er ikke meldt om andre skadde eller savnede i forbindelse med brannen.

NETT-TV: Dramatiske timer

Brann i Henrik Wergelandsgate i Kristiansand.

Søkte på takene

– Vi har varslet Kristiansand kommune så de kan forberede seg på å ta hånd om de evakuerte. De flyttes foreløpig til Hotel Ernst, sier operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt.

Gjestene på Thon hotell i Markens gate og gjestene på Comfort hotell i Skippergata er evakuert og innplassert på Ernst hotell.

– Gjestene på begge hotellene har nå fått beskjed om at de kan komme tilbake til sitt hotell. Det er først og fremst røykutviklingen på brannstedet som gjør at gjestene har blitt evakuert, sier Formo.

– De fleste av de evakuerte barna er tilbake på hotellet. De har fått frokost, men får ikke legge seg på rommet foreløpig, opplyser Geir Klev, som er utrykningsleder i brannvesenet.

– Det ble på et tidspunkt satt inn et Sea King redningshelikopter som fikk i oppdrag å søke på takene i kvartalet og sjekke om noen hadde tatt seg opp dit, sier Formo.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video fra tipser

Røyken kunne sees på lang avstand.

Hotellgjesten kan komme tilbake

Ifølge TV 2 hørte vitner på stedet kraftige smell fra brannen.

Det ligger ett hotell i kvartalet som brenner og ett i nabokvartalet. På det sistnevnte hotellet hadde mange gjester samlet seg i lobbyen mens brannen herjet. Gjestene ble evakuert, men har nå fått komme tilbake til hoteller for å spise frokost.

Det er også flere gamle trehus rundt brannstedet, som ligger i kvadraturen i sentrum av byen.