NRK Meny
Normal

– Viser at mørketallene kan være enorme

På få timer onsdag og torsdag beslagla politiet og Statens naturoppsyn 29 ulovlige fiskeredskaper i Lillesands-skjærgården. 19 personer blir trolig anmeldt.

Ulovlig fiskeredskaper beslag

Bildet viser noen av beslagene som ble gjort i skjærgården i Lillesand denne uken.

Foto: Halvard Olsen/Skjærgårdstjenesten Lillesand

– Med tanke på hvor kort tid kontrollørene var på sjøen og hvor lite geografisk område som ble sjekket, så tyder det på at mørketallene for ulovlige fiskeredskaper kan være enorme, sier miljøkoordinator Torvild Selås i Agder politidistrikt til NRK.no.

Feil fluktåpning

En fisker ble tatt med sju teiner med ulovlig fluktvei.

Foto: Halvard Olsen/Skjærgårdstjenesten

Det var Agder politidistrikt i samarbeid med skjærgårdstjenesten i Lillesand kommune og Statens Naturoppsyn som gjennomførte kontrollen. Totalt ble det gjort 29 beslag av fiskeredskap. 19 straffesaker blir opprettet.

Yrkesfisker tatt

De aller fleste teine-beslagene tilhører fritidsfiskere, men det ble også gjort beslag av redskap som tilhører en yrkesfisker. For det meste fant kontrollørene teiner med for små rømningsveier, men det ble også gjort beslag av ei ruse.

Ulovlig teinebeslag lillesand

De fleste fiskeredskapene som ble beslaglagt tilhører privatpersoner. Men også en yrkesfisker hadde ute ulovlig redskap.

Foto: Halvard Olsen/Skjærgårdstjenesten

– Det mest alvorlige beslaget gjelder en fisker som hadde ute hele sju teiner hvor fluktåpningen var for liten, sier Selås.

– Hvor nedslående er resultatet?

– Det er et relativt høyt beslag, men vi vet at det er store mengder fiskeredskaper i sjøen på denne tiden av året, sier Selås.

Holder krabbe Beslag lillesand

Kontrollen ble gjennomført av Agder politidistrikt i samarbeid med skjærgårdstjenesten i Lillesand kommune og Statens Naturoppsyn.

Foto: Halvard Olsen/Skjærgårdstjenesten

Bøter fra 5000 kr. og oppover

Politimannen forteller at personene som har utført det ulovlige fisket vil bli innkalt til avhør og ilagt bøter fra 5000 kroner og oppover.

– Dreier det seg om uvitenhet eller bevisste handlinger?

– Vår erfaring tilsier en kombinasjon. Noen gambler nok på at de ikke blir tatt. Med en så lang skjærgård vi har på Sørlandet, er det begrenset hvor stor kontrollaktivitet vi kan ha. Kontrollen viser viktigheten av hyppig kontrollvirksomhet, sier Selås.

Ulovlig fiskeredskaper

Forskning viser at ulovlig fritidsfiske kan ha større innvirkning på hummerbestanden enn det man skulle tro, sier Selås i politiet.

Foto: Halvard Olsen/Skjærgårdstjenesten

Ødelegger hummerbestanden

Miljøkoordinatoren sier beslagene er svært nedslående fordi dem som fisker ulovlig ødelegger for brorparten som har ting i orden.

– Det finnes forskning som peker på at ulovlig fritidsfiske kan ha større innvirkning på hummerbestanden enn det man skulle tro. Derfor er det viktig at både fritids- og yrkesfiskere har stor bevissthet om dette, sier Selås.

Beslag skjærgården i Lillesand

Bildet viser deler av beslaget som ble gjort onsdag og torsdag denne uken.

Foto: Halvard Olsen/Skjærgårdstjenesten