NRK Meny
Normal

Storbeslag av flytende amfetamin i Agder

Tollvesenet i Kristiansand har gjort et av de største beslagene av amfetamin noensinne. Det flytende stoffet var skjult i et konstruert hulrom ved bensintanken.

Flytende amfetamin
Foto: Tollvesenet
Kontrollsjef Helge Breilid
Foto: Thomas Sommerset / NRK
Leif Vagle portrett
Foto: Jon Anders Møllen / NRK
Flytende amfetamin 2
Foto: Politiet

Det var i midten av februar i år at en litauer (47) kom til Kristiansand med danskebåten Superspeed. Mannen ble stoppet av tollerne og hadde en dårlig forklaring på hva han skulle i Norge.

– Han hevdet han skulle møte en kamerat i Kristiansand som skyldte ham penger, men i løpet av samtalen ble han usikker og nevnte flere norske byen han skulle besøke, forteller kontorsjef Helge Breilid i Tollvesenet Region Sør til NRK.

Skjult i rom ved tanken

Tollvesenet fattet dermed mistanke til mannen og tok bilen, en Citroën C5, inn til kontroll. Narkotikahunden markerte ved bensintanken og dermed startet tollerne med å demontere bilen.

– Under gulvteppet kunne det tyde på at det skjulte seg en luke. Ved hjelp av kamera og speil kunne tollerne se at det var konstruert et rom ved tanken. Etter å ha fått banket opp luka, kom det til syne sju flasker. Det hele var svært profesjonelt utført, forteller Breilid.

En hurtigtest av stoffet gjorde kraftig utslag på amfetamin. Dermed ble politiets krimteknikere tilkalt umiddelbart.

Tilsvarer 20 kilo amfetamin

Fem av de sju literflaskene viste seg å inneholde svært konsentrert amfetaminolje. Kripos analyseresultat viser at stoffet i pulverform med normal styrkegrad ville hatt en vekt på omkring 20 kilo.

Amfetamin omsettes på gata for omkring 300–500 kroner grammet. Det betyr at beslaget har en potensiell omsetningsverdi på 10 millioner kroner.

Dette er det første beslaget som er gjort av flytende amfetamin i Agder. I forhold til mengde amfetamin er det også det største beslaget som er gjort på Agder i år.

– Vi har aldri vært borti dette før, og det er et relativt nytt fenomen i norsk sammenheng, forteller Breilid.

Ikke funnet bakmenn

Politiet er nå ferdig med å etterforske saken, og straffesaken vil komme opp til høsten.

– Vi har ikke lyktes med å finne verken bakmenn eller mottakerledd. Men saken viser at det finnes miljøer i Norge som er i stand til å foredle stoffet og produsere amfetamin for salg, sier avsnittsleder for organisert kriminalitet Leif Vagle i Agder politidistrikt. Ifølge Vagle er det ikke en veldig avansert prosess å omsette det flytende amfetaminet til pulver.

I avhør har litaueren sagt at han mottok flaskene et sted mellom Litauen og Polen.

Nekter straffskyld

47-åringen nektet først enhver befatning med beslaget, men har i senere avhør sagt at han trodde stoffet var såkalt GBL.

– Min klient fikk sjokk da han ble konfrontert i avhøret med at det dreide seg om flytende amfetamin, sier mannens forsvarer Christine Hamborgstrøm til NRK.

Til sin forsvarer har mannen opplyst at han skulle til Voss utenfor Bergen.

Politiet kjenner ikke til at mannen er straffet i hjemlandet for tilsvarende kriminalitet.

Han har sittet i varetekt siden 17. februar i år.