Hopp til innhold

1500 boliger utredes for trafikkstøy

Omfattende støyutredning i Kristiansand kan føre til skjermingstiltak for boliger ved tungt trafikkerte veier. Likevel er det ikke sikkert kommunen har råd til å betale regningen.

Buss i Tolbodgata

Tollbodgata i Kristiansand er en av gatene hvor det i løpet av våren 2014 vil bli utført en omfattende støyutredning.

Foto: Anders Holtet/NRK

– Midlene vi har tilgjengelig vil ikke være tilstrekkelig til tiltakene vi da vil måtte gjøre. I verste fall vil vi måtte gå til bystyret for å få frigjort midler, sier avdelingsleder i Ingeniørvesenet Per Kjelsaas til NRK.

Kristiansand kommune vil i løpet av våren 2014 gå i gang med en omfattende støyutredning på tungt trafikkerte veier i kommunen.

I alt er det 1500 boliger som antas å ha et støynivå som er høyere enn 55 desibel (dbA) utendørs. Det betyr at man ifølge retningslinjene har krav på en vurdering om hvorvidt det er nødvendig med støyskjerming.

Dersom målingene skulle vise seg å være over 67dbA vil huseier ifølge Forurensningsloven §7 ha krav på tiltak for å få ned støynivået.

I dialog med huseier

– Dersom målingene går overraskende høyt vil vi være nødt til å gå inn i en dialog med huseier. Da kan potensielt mange huseiere ønske seg muligheten til å få dempet støyen, sier Kjelsaas.

Noen av tiltakene som da vil kunne bli iverksatt er å redusere trafikken eller å gå til anskaffelse av støyskjermer.

Ifølge «Norsk forening mot støy» kan slike skjermer dempe opptil 20dbA. Statens vegvesen opplyser om at prisen for skjermene vil ligge på rundt 5000–8000 kr pr. m².

Kan slippe regningen

– Ofte ser vi at støyproblemet omhandler veier som ikke er eid av kommunen og da er det disse som er pålagte å betale for støyreduksjon, sier prosjektleder i Norsk forening mot støy Ulf Winther.

Ifølge forskriftene er det veiholder som står ansvarlige for å ta en eventuell regning. Winther påpeker derfor at det ofte kan være Statens vegvesen eller private aktører som eier støykilden i tillegg til kommunen.

Han mener likevel at det er svært positivt at kommunen nå går i gang med støyutredningen, spesielt med tanke på de økonomiske problemene.

– Utredningen gjør det mye enklere for kommunen å prioritere de midlene de få midlene de har, slik at de der det er viktig virkelig kan ta tak i problemet, mener Winther.

Sjeldent et problem

Boligene som vil bli undersøkt under den omfattende utredningen har ifølge retningslinjene falt under enten «gul (55dbA) eller rød sone (65dbA)». Rød sone tilsier et kritisk nivå hvor det i verste fall er snakk om et helsefarlig miljø.

Kjelsaas sier man ved tidligere målinger har måtte gå i dialog med huseier, men at dette har vært helt uproblematisk.

– Det har tidligere vært mange boliger som heller ikke ønsker støyskjerming, avslutter Kjelsaas.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %