Stor snøskredfare i Rogaland og Agder

NVE forventer store naturlig utløste skred i fjellet.

Snøskred

Her fra et snøskred ved Gudvangen i Aurland tidligere i år.

Foto: FRODE TUFTE / PRIVAT

Kraftig vind i Vest-Agder og Rogaland vil onsdag føre til stor fare for snøskred. Vinden transporterer snø inn i leheng, som kan føre til snøskred utløst naturlig eller av skiløpere.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om faregrad fire av fem på varsom.no, som er høyest i landet. Varselet gjelder for både onsdag og torsdag.

Ustabil fokksnø

– Vi har vært i kontakt med geologer som har vært inne i Hunnedalen, hvor det har kommet veldig store snømengder. Det er og mye løs snø som vinden kan flytte på, og det er meldt kraftig vind fra i morgen. Det blir og litt nysnø, så dette vil gi mye ustabil fokksnø i et så stort omfang at det kan føre til naturlig utløste skred, sier Tommy Skårholen, vaktleder for snøskredvarslingen.

Alle oppfordres til å holde seg unna skredterreng brattere enn 30 grader, og utløpssoner for snøskred. Områder i le for hovedvindretningen vil være mest utsatt.

– Det er snakk om skred som kan gå ned hele heng, og forflytte seg utover flater og terreng. Derfor anbefaler vi å holde avstand til bratte fjellsider og bratt terreng. Et slikt skred kan gi store skader hvis det treffer bygninger og annen infrastruktur, sier Skårholen.

Laster Twitter-innhold

Tatt av snøskred

Søndag ble en mor og to barn tatt av et snøskred i Hunnedalen i Gjesdal i Rogaland. Det har vært jobbet intenst for å åpne veien inn til dalen, men i kveld meldte Statens vegvesen at den måtte stenges fra og med tirsdag kveld.

– Vi kommer til å vurdere situasjonen på nytt i morgen, men det er meldt ganske mye nedbør og kanskje enda kraftigere vind på torsdag, så derfor anser vi faren til å vedvare i to dager, sier Skårholen.