Stor skogbrannfare i Sør-Norge

Det er meget stor skogbrannfare i lavlandet en rekke steder i Sør-Norge. Brannvesenet minner om at det er bålforbud i skogen så lenge brannfaren er stor, uansett når på året det er.

Skogbrann Vennesla

Brannen i Vennesla sørget for storutrykning for brannvesenet på Sørlandet fredag.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det er lokalt stor skogbrannfare i lavlandet på Østlandet, i Telemark, på Sørlandet og lengst sør i Rogaland, sier statsmeteorolog Håkon Melhus.

Tørt i lavlandet

Skogbrann Vennesla

En liten gnist i nærheten av tørt lyng eller gress kan føre til full brannutrykning.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Fredag brant en mindre hytte og 200-250 mål med skogsterreng da det brøt ut skogbrann på Båseland i Hægeland i Vennesla.

Lørdag rykket brannvesenet på Agder ut på flere branntilløp i gress og lyng .

Ifølge yr.no sitt spesialvarsel, som beregner skogbrannfaren for rundt 100 steder over hele landet, er det «meget stor fare» for skogbrann en rekke steder i Sør-Norge.

I Buskerud er hele seks av de åtte vurderte stedene merket med meget stor fare for skogbrann fra lørdag til og med mandag.

I lavlandet er det mange steder snøfritt, og lange oppholdsperioder kombinert med kald nordavind gjør at gress og lyng fra i fjor blir liggende knusktørt på overflaten, mens årets spiring lar vente på seg.

Stor skogbrannfare på Østlandet

De røde rutene viser meget stor fare for brann i skogsområder i Buskerud og Vestfold.

Foto: skjermdump fra yr

Overvåker fra lufta

På grunn av faren for brann i gress og lyng på Agder og i Telemark er det iverksatt overvåkning med skogbrannfly fra Kjevik og Grenland flyklubb.

– Vi vil foreløpig fly lørdag 31.3 og søndag 1.4, men vil vurdere behovet for mer flyging neste uke, skriver vakthavende brannsjef Ove Stokkeland i Skien i en pressemelding.

– Vær forsiktig med røyking, bål og grilling

Brannmannskapene fikk en stri tørn med å bekjempe brannen i Vennesla fredag.

Ifølge politiet kan brannårsaken ha vært at en skogsarbeider tente opp bål da han tok en pause fra arbeidet. En gnist kan være nok, og i kraftig vind kan gnister fly langt.

På det meste var 40 mannskaper fra fire brannstasjoner involvert i slokkingsarbeidet.

Jan Røilid ved brannvesenet i Kristiansandsregionen

Jan Røilid ber folk være svært forsiktige med ild i nærheten av tørt terreng. (Arkivfoto)

Foto: NRK Sorlandet

Konstituert brannsjef Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning er lite lysten på flere utrykninger grunnet uaktsomhet med ild i skogen.

– Det er ekstremt stor fare nå. En skal tenke over brannfaren og vise stor aktsomhet i forhold til både røyking, bål, engangsgriller og alle ting som kan føre til brann, sier Røilid til NRK.

– Du skal ha stor avstand til tørr vegetasjon, død vegetasjon fra fjoråret. Det skal ikke mer til enn en liten gnist fra et bål eller en grill, så er det i gang med de værforholdene vi har, sier brannsjefen.

Ber folk vurdere forholdene

Ifølge brannloven er det fra 15. april til 15. september et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark.

– Brannloven har i seg at om brannfaren er stor, så skal det være bålforbud til enhver tid på året. Så det generelle forbudet må ikke folk stole blindt på. De må også vurdere forholdene som er der og da, understreker Røilid.