NRK Meny
Normal

Stor farmasøytmangel i Norge

Det er stor mangel på farmasøyter over hele landet. – Situasjonen er kritisk, sier tidligere apoteker. På Arendal apotek rydder de hyllene bare et halvt år etter at de åpnet.

Arendal apotek

SE VIDEO: Etablering av rekordmange apotek de siste årene, har ført til stor mangel på farmasøyter. I Arendal må et av apotekene nå stenge, etter bare et halvt års drift. Bildet er det samme over hele landet.

Masoud Mousavi

Apotekeier Masoud Mousavi må rydde hyllene bare et halvt år etter at apoteket åpnet i Arendal.

Foto: Leif Dalen / NRK
Thorleif Haugland

Thorleif Haugland er tidligere apoteker og har fulgt situasjonen i bransjen tett de siste årene. Han sier situasjonen er kritisk flere steder.

Foto: Leif Dalen / NRK

Etablering av rekordmange apotek de siste årene har ført til stor mangel på farmasøyter.

På Arendal apotek rydder de nå hyllene etter bare et halvt års drift. Årsaken er at apoteket ikke fikk tak i én eneste farmasøyt.

– Kritisk

Situasjonen er den samme i stort sett hele landet, sier tidligere apoteker og styreleder i Norges Farmaceutiske Forening i Aust-Agder Thorleif Haugland.

Han har fulgt utviklingen i bransjen tett.

– Situasjonen er for mange ganske kritisk. Nå er det mange ledige farmasøytstillinger. Det er en situasjon vi ikke hadde for 10–15 år siden, sier Haugland.

Ikke én kvalifisert søker meldte seg

Etter at den nye apotekloven kom, og kjeder tok over, har det eksplodert i antall apotek. I 2000 var det kun to apoteker i Arendal, nå er det ti.

Siden apotekeier Masoud Mousavi åpnet Arendal apotek i oktober, har de søkt etter farmasøyter. Men selv etter utallige annonser, har ikke én eneste kvalifisert søker meldt seg.

– Vi begynte å søke etter farmasøyter allerede før vi åpnet, både på nettsidene våre og i flere av lokalavisene. Men ingen meldte seg, forteller Mousavi til NRK.

Nå skal apoteket flyttes til Asker.

Underskudd på mellom 100 og 200 farmasøyter

En opptelling Apotekforeningen gjorde i januar, viser at over 140 farmasøytstillinger da sto ledige.

Arendal apotek

Etter bare et halvt år stenger Arendal apotek.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Det har vært et konstant underskudd på mellom 100 og 200 farmasøyter i mange år. Med den etableringstakten man har hatt med nye apotek de siste årene, har det blitt etterslep på nye farmasøyter. Mangelen er ganske prekær, sa kommunikasjonssjef i Apotekforeningen Jostein Soldal til tidsskriftet Dagens Medisin tidligere denne måneden.

Apotekforeningen har nå satt i gang en kampanje for å lokke flere til å studere farmasi.

Utdannes flere

Ifølge Norges Farmaceutiske Forening utdannes det nå flere farmasøyter som dermed vil bedre situasjonen innen få år.

Masoud var forberedt på at det kunne være vanskelig å få tak i folk da de startet opp i Arendal. Likevel synes han det er rart at de ikke fikk tak i en eneste farmasøyt.

– Vi håpet at vi i hvert fall kunne få en farmasøyt, men vi har forstått at situasjonen er slik over hele landet, sier han.

Farmasøytmangel

Etter utallige annonser var det ikke en eneste kvalifisert søker som meldte seg på Arendal apotek. Nå må de flytte.

Foto: Leif Dalen / NRK