NRK Meny
Normal

Stopper riving av hus

Tre år med politisk tautrekking var over. I dag skulle den omstridte eiendommen Store Elvegate 38 i Mandal rives - men i siste øyeblikk ble rivingen stanset.

Store Elvegata Mandal

Huset i Store Elvegate 38 i Mandal ble ødelagt av brann i april 2008 - siden har huset stått urørt. (arkivfoto)

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Ordfører Alf G. Møll i Mandal

Møll trodde saken var opplest og vedtatt.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Riksantikvaren la i går ettermiddag sin vernende hånd over det brannskadde huset i sentrum av sørlandsbyen.

Ordfører Alf. G. Møll i Mandal er mektig irritert

– Dette har blitt en ordentlig drittsak. Den er ikke grei verken for kommunen eller eieren eller noen. Byens befolkning er misfornøyd - og eiendommen er til fare for forbipasserende vinterstid og det ser stygt ut, sier Møll.

Stoppes i 12. time

Brann Mandal

En eldre kvinne ble reddet ut av det brennende huset (arkivfoto)

Foto: Sigtor Kjetså / NRK

Trehuset i Store Elvegate er fra 1780 og er påbygd i 1890. Huset ligger i vernesonen. Det noe falleferdige huset har vært gjenstand for politisk tautrekking i siden april 2008 da huset fikk omfattende brannskader.

At Riksantikvarenn nå griper inn i saken i 12. time - er merkverdig, mener Møll.

– Jeg stusser over at dette kom så sent. Jeg spurte Riksanikvaren hva som er nytt i saken så lenge fylkeskonservator Stylegar har gitt oss rivingstillatelse. Men det er kommet et brev fra noen sterke personer i Mandal kommune. Hvordan skal vi komme videre når alt stoppes opp i slutten av prosessen, sier Møll.

Kan bli fredet

Riksantikvaren skal nå komme til Mandal og se på bygget - og vurdere om huset fra 1760 skal fredes permanent. Mandal-ordføreren ser fram til besøket.

– Riksanatikvaren sier dette ikke er for å gjøre det vanskelig kommunen, men for å se om de kan få til noe som er greit. Jeg velger å tro han på det inntil noe annet er bevist - så jeg ser fram til at han kommer ned, sier Møll.