NRK Meny
Normal

Stolte debutanter på vinyl

– Det var en stor opplevelse å spille inn egne låter i studio, sier Kristin Dahl som er vokalist i Brontupisto. Kristiansandsbandet er stolte over debutplata si.

Brontupisto

Kristin Dahl og Daniel Hinderaker er to av medlemmene i Kristiansandsgruppa Brontupisto som nå er ute med sin debutplate.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Brontupisto består av seks musikere som alle er studenter ved rytmisk linje på Universitetet i Agder.

To av medlemmene møtte hverandre allerede på musikklinja på Vågsbygd videregående skole i Kristiansand, vokalist Kristin Dahl fra Høvåg og trommeslager Daniel Hinderaker fra Flekkefjord. De to entrer SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Studenter fant tonen

Daniel Hinderaker forteller at Brontupisto er et typisk «musikkstudenter finner hverandre-band».

– Kristin og jeg skal begynne i tredje klasse nå og de fire guttene som startet gruppa for et års tid siden, går året over oss på studiet. De trengte rett og slett en trommeslager og en vokalist, og dermed ble Kirstin og jeg med. Nå har vi utviklet oss til å bli et sammensveiset band og en fin vennegjeng, sier Daniel.

– Musikalsk er vi i country, rock og soulverdenen, legger Kristin Dahl til.

– Det er stort sett jeg som skriver tekster og bandet som lager musikken. Når jeg synger, legger jeg vekt på å få frem det jeg vil uttrykke i teksten. Og jeg prøver å variere stemmen i forhold til musikken bandet har komponert, sier hun.

– Det er viktig at publikum får med seg balansen mellom det muntre i musikken og det som ligger mellom linjene i tekstene mine, forklarer hun.

60-talls koring

– I tillegg til å spille instrumentene våre er gutta i bandet glade i å kore når Kristin synger, sier Daniel.

Resten av bandet består av Eirik Kråkenes og Tony Lunde på gitar, Bjørnar Bjørnstad på bass og Magnus Bakke på keys.

– Av og til føler vi at vi synger nesten som Beach Boys, ler Daniel.

– Musikalsk er vi preget av alt fra Beach Boys, via en del 60-talls referanser til gamle rock’n roll-ting, legger han til.

– Men hvor kommer bandnavnet deres fra?

Daniel og Kristin ler godt og Daniel forklarer:

– Vi så en video på Youtube med en parodi på en som skulle lære folk å uttale ord på amerikansk. For å gjøre det kort var det ordet «bruschetta» som skulle uttales. Det ble av en eller annen grunn til «brontupisto». Vi hadde det moro med å se på denne videosnutten og etter en diskusjonsrunde i bandet fant vi ut at vi ville hete Brontupisto. Og nå er vi altså ute med vår første EP, smiler Daniel Hinderaker.

Fornøyde med Abbey Road

– Og når vi først skulle gi ut plate måtte det bli på vinyl, forklarer Kristin Dahl.

– Det er nesten ingen som kjøper CD-er lenger og siden vi har fått spesialdesignet coveret på EP-en, gjør det seg mye bedre med et stort format.

Vinylplate Brontupisto

Coveret på plata er spesialdesignet.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Og så er det blitt et fint, visuelt kunstverk også, legger Daniel stolt til.

Brontupisto dro til Athletic Sound studio Halden for å spille inn musikken sin.

– Det var en fantastisk opplevelse å være i studio, sier Daniel Hinderaker. – Og som trommeslager gjorde jeg meg en del erfaringer i forhold til min rolle i bandet. Vi er jo seks stykker som alle er glade i å synge litt og å spille mye. Så min jobb blir jo å holde det hele sammen og da må jeg gjøre det enkelt. Det er viktig å spille for låten og ikke for meg selv, forklarer han.

– Det var aller første gang jeg var i studio og det var stort og lærerikt, sier Kristin Dahl.

– Og så er det ekstra moro at plata er mastret i det kjente Abbey Road studioet i London, smiler to fornøyde medlemmer i Brontupisto, som du kan møte på SørlandsScenen onsdag rundt klokka halv fem.

Torsdag ettermiddag skal EP-en til kristiansandsbandet Brontupisto plasseres på anmelderskalaen fra én til ti av Øyvind Nyvoll.