NRK Meny
Normal

Miljøvernsjef gir seg - dette er han stolt over

Miljøvernsjefen i Kristiansand er aller mest stolt over å ha vært med å etablere Stiftelsen Miljøfyrtårn. Torsdag hadde Øystein Holvik sin siste dag på jobb.

Øystein Holvik

Miljøvernsjef i Kristiansand, Øystein Holvik har vært en markant person spesielt for sykkelbyen.

Foto: Sindre Hopland/ NRK Sørlandet

– Ja, i dag er siste dagen min som miljøvernsjef, i morgen er jeg pensjonist, sier en smilende Øystein Holvik.

I dag var Holvik gjest i Sørlandssendinga i forbindelse med Verdens Miljødag og slutten på 40 år som ansatt i Kristiansand kommune.

Hva er du mest fornøyd med?

– Jeg er mest fornøyd med miljøsertifiseringsordningen Miljøfyrtårn som kollega Lars Helge Brunborg og jeg klekket ut på kontoret på toppen av rådhuset i sin tid, og som støttes av Miljøverndepartementet, sier Holvik.

Skal sykle Norge på langs

Stiftelsen Miljøfyrtårn skal heve miljøprestasjonen i små og mellomstore bedrifter og offentlige virksomheter. Bedrifter eller virksomheter som oppfyller definerte bransjevilkår kan sertifiseres som miljøfyrtårn.

Holvik hviler ikke på laurbærene i sin nye pensjonist tilværelse. To hjul skal sørge for det.

– I morgen reiser jeg nordover og skal sykle Norge på langs. Jeg starter i nord på lørdag og ender opp på Lindesnes, dersom alt går etter planen, ler Holvik.

Den avtroppende miljøvernsjefen skal sykle mest alene, men han får litt selskap av familien på deler av turen.

– Et par av barna mine vil kjøre sammen med meg på en strekning og mine tre barnebarn blir med på sjarmøretappen til Lindesnes, så det blir spennende, smiler Holvik.

Hvorfor starter du på Nordkapp og ikke i Lindesnes?

– Det er litt tilfeldig, og ikke fordi det er utforbakke for det er det visst ikke. Jeg tenker litt på myggen og at det er hyggelig å sykle hjemover, sier Holvik.

I sin jobb som miljøvernsjef har Holvik jobbet mye for å gjøre Kristiansand til Norges best sykkelby. I 2012 tok Kristiansand andre plassen i Syklistenes Landsforening sin kåring, slått av Lillestrøm kommune.

Arne Otto Iversen

Arne Otto Iversen fra Grønt Senter Kristiansand ser frem til miljømarkering på Agder i dag.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Vi kniver nå med Trondheim i en fersk måling som vi venter på resultatet fra. Gode sykkelstier og flinke syklister er svaret dersom vi vinner kåringen, konkluderer Holvik.

Miljømarkering verden over

I dag er det Verdens Miljødag og dagen skal markeres også på Sørlandet.

– Innimellom nærmere 20 utstillere er det noen sabla spennende saker, som parselldyrkerne på Kongsgård der de som de første i Norge skal telle og veie alt som de klarer å produsere på 17 kvadratmeter, forklarer Arne Otto Iversen hos Grønt Senter i Kristiansand.

Iversen trekker også frem Randesund menighet som lager vesker av brukte kaffeposer, til inntekt for lokalt barne- og ungdomsarbeid.

Grønt Senter Kristiansand har laget en oversikt over hvilke arrangementer de har spesielt sansen for i dag.

kolonimat

Selvdyrket mat fra Kolonihagene i Kristiansand er en av standene du kan besøke på Grønt senter i ettermiddag.

Foto: Kjell Pedersen/ NRK Sørlandet