Stjal biler for millionbeløp – mann (24) dømt

Ved å bruke falskt førerkort, adgangsbevis og kjøreseddel fikk 24-åringen fra Oppland prøvekjøre dyre biler som han aldri leverte tilbake.

INDIA-GERMANY-AUDI

24-åringen svindlet til seg en Audi A4 lik som denne fra en bilforhandler på Forus i Sandnes. ARKIVBILDE

Foto: PUNIT PARANJPE / Afp

Nå er bilsvindleren dømt til fengsel i ett år og fire måneder hvorav fire måneder er gjort betinget. Mannen er også tidligere dømt for tilsvarende bilsvindel.

Framgangsmetoden som ble benyttet, er omtrent lik alle steder.

Det første tilfellet skjedde i september i 2014 da han og to kamerater kjørte til en forretning på Forus i Sandnes.

24-åringen fikk utlevert en Audi A4 til en verdi av 479.000 kroner ved å benytte et falskt førerkort. Men i stedet for å levere tilbake bilen etter prøvekjøring, stakk han fra stedet.

En time senere ble en Mercedes 220 E til en verdi av 389.000 kroner utlevert for prøvekjøring hos en bilforhandler på Sola. Heller ikke denne ble levert tilbake.

I mars var mannen på ferde i Oslo hvor han fikk prøve en VW Passat til en verdi av 493.000 kroner. I butikken brukte mannen en forfalsket kjøreseddel fra Statens vegvesen for å lure de ansatte.

Det siste svindeltilfellet skjedde i en forretningen i Jessheim i september i 2015 hvor 24-åringen fikk prøvekjøre en Mazda 6 personbil.

– Utspekulert måte

– Bedrageriene er til dels utført på en utspekulert måte, selv om opplegget likevel framstår som amatørmessig, skriver tingrettsdommer Torje Torjesen i dommen fra Kristiansand tingrett.

24-åringen stod også tiltalt for narkotikaforhold som han ble dømt for i retten.

Under rettssaken erkjente mannen straffskyld for flere av bedrageriene, men nektet for å stå bak svindelen på Sola. Han ble frikjent for dette forholdet da retten mente bevisene ikke var sterke nok.

24-åringen ble likevel dømt for heleri av Mercedesen ettersom han ble pågrepet i bilen i Kristiansand.

Gjenganger

I ettertid har alle bilene kommet til rette. Audien som ble stjålet i Sandnes ble gjenfunnet i Marnardal påsatt falske skilter.

Fyrverkeriutsalg i telt

I tillegg til bilsvindel er mannen dømt for å ha stjålet fyrverkeri for 40.000 kroner fra en butikk i Lumberveien i Kristiansand.

Foto: Sindre Hopland / NRK

Mannen er straffedømt hele ni ganger tidligere, blant annet for lignende forhold. Retten benyttet seg derfor av den såkalte gjengangerbestemmelsen.

I tillegg til bilsvindel ble mannen dømt for innbrudd i en butikk i Kristiansand hvor det ble stjålet fyrverkeri for 40.000 kroner. Fyrverkeriet ble funnet under ransaking i mannens daværende bolig i Vågsbygd.