Hopp til innhold

Stiller ut «brukt» kunst

Hun lager utstilling av kunst folk ikke har plass til hjemme. Mange ønsker fornyelse, men for privatpersoner er det ikke lett å selge «brukt» kunst.

Mange av oss blir etterhvert lei av bilder vi har på veggen. En gallerist i Lyngdal forbereder nå en salgsutstilling, der hun utnytter nettopp dette.

Se reportasje.

Anja Kathrine Lande-Sundnes står midt i planleggingen av en uvanlig utstilling.

Hun har drevet kunstgalleriet WannaBe Galleri i Lyngdal i to år.

– Mange har spurt om det er mulig å selge kunst som er kjøpt tidligere, og som de nå ønsker å bytte ut for å kjøpe noe nytt. De har spurt om jeg kan ta inn det gamle bildet deres så de kan få kjøpt noe nytt, sier Lande-Sundnes.

– Da kom vi på at vi kunne arrangere en andrehånds salgsutstilling. Torsdag 22. september åpner vi, og bildene er begynt å «ramle» inn.

Widerberg, Brunner, Nupen

Galleriet har fått inn manget bilder av god kvalitet, blant annet litografier av Nico Widerberg, Frank Brunner og Kjell Nupen.

– Det er verdifulle bilder, og det viser at folk er interessert i kunst og har mye, sier Lande-Sundnes.

– Og så kommer man til et punkt at man ikke har plass til mer på veggen. Vi hadde en kunde som nå hadde begynt å flytte kunsten ut i hønsehuset fordi det ikke var plass til mer inne. Og da er det kanskje lurt å dele det med resten av befolkningen.

Setter minstepris

Hva kan de gjøre som brenner inne med et maleri eller en skulptur?

– De kan ringe oss og komme innom, og så blir vi enige om en pris. For det er markedet som bestemmer hva en ting er verd. På andrehåndssalg er det ikke alltid like lett å få solgt. Ikke alle kunstnere er like kjent og etterspurt. Vi blir enige med kunden om en minstepris, og selger ikke verket for en lavere pris enn det.

Er det vanskelig å sette en pris på kunstnere som ikke er så kjent?

Det kan være vanskelig for galleriet å sette pris på kunstnere som ikke er kjent.

– Vi takserer ikke, vi spør hva kunden ønsker å selge bildet for. Så hvis det kommer inn en kunde med et helt ukjent maleri eller litografi, blir det kundens minimumspris som blir det avgjørende, sier Anja Kathrine Lande-Sundnes.