Ingen slapp inn her i sommer – fare for kvikksølvforgiftning

Noen dråper kvikksølv førte til at Store Torungen fyr måtte stenges rett før høysesongen. Fyrforvalteren mener opprydningsarbeidet av noen dråper kvikksølv har vært for dårlig.

Knut Mørland

Hit, men ikke lengre. Etter at det ble oppdaget noen dråper med kvikksølv i fyrtårnet ved Store Torungen ble hele fyrtårnet stengt. – Trist, sier fyrforvalter Knut Mørland.

Foto: Miriam Grov / NRK

– Ingen kan gå opp i dette fyret uten maske på seg. Kun autorisert personell er tillatt adgang, sier fyrforvalter Knut Mørland ved Store Torungen fyr.

Gjennom hele sommeren har fyret i Raet nasjonalpark vært stengt for besøkende, som aller helst ville opp og nyte utsikten.

Fyrtårnet ble stengt på grunn av fare for kvikksølvforgiftning. Miljødirektoratet har bestemt at kvikksølv skal fjernes fra alle fyrene som har kvikksølv i et bad der linsene roterer.

Arbeidet med dette skjedde i fjor høst. I ettertid viste det seg at noen dråper kvikksølv hadde rent ut i forbindelse med rengjøringen.

– Noen kvikksølvdråper falt på gulvet og gikk ned i noen sprekker. Når temperaturen oversteg 18 grader fordampet kvikksølvet, noe som er veldig farlig for mennesker å puste inn. Etter vurderinger gjort av flere eksperter, bestemte Kystverket å stenge fyret for publikum, forklarer Mørland.

Store Torungen fyr

Hele fyrtårnet er stengt av. Kun autorisert personell med masker og beskyttelsesdrakter kan ta seg inn i fyrets tårn.

Foto: Miriam Grov / NRK

En skuffelse for mange

Den Norske Turistforening (DNT) har overnattingstilbud på Store Torungen. Stengningen skjedde rett før høysesongen til stor skuffelse.

– Det kommer mangfoldig hundre mennesker i løpet av sommeren for å komme opp i fyret. Dette er høydepunktet for både lokalbeboere og turister, men dette lar seg ikke gjøre nå. Besteforeldre og deres barnebarn blir veldig skuffet, sier fyrforvalteren.

I 14 år har Mørland kunnet vise frem utsikten fra fyrtårnet, som gir et nydelig skue over Arendals skjærgård. Mørland har i sommer måttet nøye seg med å fortelle fyrets historie fra trappen.

Knut Mørland

Knut Mørland, fyrforvalter ved Store Torungen fyr synes det er leit at fyret måtte stenges i hele sommer.

Foto: Miriam Grov / NRK

– Dårlig opprydningsarbeid

Mørland mener opprydningsarbeidet burde vært bedre.

– De som bestemte at kvikksølvet skulle ut, burde ha bedt om 300.000 kroner ekstra for å renske opp. Det burde ikke stå på pengene når det gjelder en nasjonalpark, sier Mørland.

Harald Andreassen, regiondirektør i Kystverket Sørøst avviser at opprydningsjobben kunne blitt håndtert på en annen måte.

– Vi har leid inn de beste firmaene på området til å gjøre denne jobben. Det er klart at vi kunne ha åpnet tidligere hvis vi oppdaget dråpene før vi gjorde, men varmen som har vært gjør dampen fra kvikksølvet kraftigere. Det kan vi ikke gjøre noe med, forteller Andreassen.

Harald Andreassen

Harald Andreassen, regiondirektør i Kystverket Sørøst, avviser kritikken om at opprydningsarbeidet har vært for dårlig.

Foto: Miriam Grov / NRK

Ivaretar liv og helse

Andreassen har forståelse for at mange er skuffet over å ikke ha kunnet besøke tårnet i sommer. Regiondirektøren er likevel tydelig på at sikkerheten er førsteprioritet.

– Det er veldig leit at Store Torungen ikke er åpen i år, men vi må ivareta liv og helse for dem som skal opp dit, sier Andreassen.

Det er ikke klart når fyret er friskmeldt, men Mørland håper dørene kan åpnes til utpå høsten igjen.

– Vi lufter fremdeles etter avtale med Kystverket, men når temperaturene går nedover til høsten fordamper heller ikke kvikksølvet, forklarer Mørland.

Store Torungen fyr

Store Torungen fyr er en del av Raet nasjonalpark.

Foto: Miriam Grov / NRK