Storslått feiring på Kilden

Feiringen av stemmerettsjubileet på Kilden er i full gang. Både kong Harald og kronprinsesse Mette-Marit ankom Kilden fredag kveld for å ta del i feiringen.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg er blant gjestene på Kilden i kveld.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Kim Friele

Likestillingsaktivist, Kim Friele, skal i sin tale blant annet ha fokus på holdninger til minoritetsgrupper.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett, og det feires med en festkonsert der 99 prosent av artistene som opptrer er kvinner.

– To gode grunner til å feire

Like etter klokken 19.00 ankom kong Harald og kronprinsesse Mette-Marit Kilden. De skal sammen med både statsminister Jens Stoltenberg, Norges første kvinnelige statsminister, Gro Harlem Brundtland og flere andre sentrale personer delta på festforestillingen på Kilden.

  • Festforestillingen ser du på NRK1 og på NRK.no fra klokken 20.05.

SE STEMMERETTSJUBILEET DIREKTE FRA KILDEN HER:

Konferansier for kvelden er musiker og forfatter Ingrid Bjørnov.

Les også:

Statsminister Jens Stoltenberg er blant gjestene på Kilden. Han sier til NRK at han ser frem til å ta del i feiringen av stemmerettsjubileet.

– I dag er det to gode grunner til å feire. Vi feirer både den internasjonale kvinnedagen, men også at det er 100 år siden kvinner i Norge fikk sin stemmerett. 100-årsjubileet kommer vi til å fortsette å feire utover året, og arrangementet på Kilden her i kveld er en flott start på stemmerettsjubileet, sier Stoltenberg.

På scenen i kveld står blant annet artister som Karin Krog, Wenche Myhre, Tine Thing Helseth, Katzenjammer og Noora Noor, Valkyrien Allstars, Trio Mediæval, Kari Slaatsveen, tenThing og Anne Grete Preus.

– Takker kvinnene som har kjempet for stemmeretten

Under forestillingen blir det også flere taler og innlegg. Gro Harlem Brundtland, statsminister Jens Stoltenberg og barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Inga Marte Thorkildsen noen av de som deltar på arrangementet i Kilden.

Likestillingsaktivist, Kim Friele, er også blant gjestene på Kilden i kveld. Hun er kjent for blant annet å ha kjempet for likestilling for homofile og lesbiske.

Hun ser en stor fremgang de siste årene.

– Jeg vil takke de kvinnene som kjempet for at kvinner fikk sin stemmerett. Dette er en merkedag og det er ikke noe vi snakker om tid daglig, sier Friele.

– Vi har kommet en lang vei. Tenk at på 70-tallet så kunne ikke Grete Waitz løpe holmekollstafetten! Likevel må vi jobbe videre. Vi må sørge for å gi støtte og solidaritet til kvinner, spesielt fra andre land. Jeg vil også ha fokus på holdninger, frihet til å kunne tilhøre en minoritetsgruppe uten å måtte skjule hvem du er, sier hun.

Kongen og kronprinsessen

Kong Harald og kronprinsesse Mette-Marit ankom Kilden like etter klokken 19.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK